duminică, 18 mai 2008

Cat de prosti pot sa fie politicienii?

Eu sunt ploiestean. Ieri m-am plimbat prin oras pe jos, admirand afisele electorale si sediile de campanie ale candidatilor. Nu acesta a fost scopul plimbarii, dar a fost unul dintre rezultate.

Afisele electorale imi consolideaza parerea ca majoritatea politicienilor sunt complet nepregatiti pentru functiile pe care le vizeaza sau le ocupa. Un bun politician trebuie sa inteleaga numeroase concepte de marketing, tehnici de marketing direct si vanzari pentru a atinge publicul sau tinta cu oferta sa electorala centrata pe nevoile acestora etc.

PDL-ul, sa zicem partidul pe care il prefer eu la aceste alegeri, a scos din palarie un candidat complet necunoscut, un tip Volosievici, despre a carui existenta nu am mai fost informat pana acum. Dupa ce ca este un necunoscut, mai are si un nume aiurea, nevotabil! Candidatul pentru presedintia CJ este si mai amuzant, afisand o mustata care ar fi dat foarte bine in compania fratilor Marx! Chiar nu s-a gasit nimeni sa-i spuna ca arata ca un tantalau si, daca vrea sa fie ales, ar trebui sa se barbiereasca?

PSD-ul este inca mai hilar. Sloganul lor este "Stim, vrem, facem!" iar unul dintre afise ii infatiseaza pe fostul presedinte al CJ, Mircea Cosma si pe deputatul Marian Saniuta purtand casti de constructori, in camasa si cu cravata la gat! Cosma este cunoscut pentru scandalurile cu privire la atribuirea lucrarilor de constructii in vremea administratiei sale.
Candidatul lor pentru primarie este actualul viceprimar, partas la o administratie de 2 parale. Tipul este infatisat in afise din care ne priveste cu ura si ne arata cu degetul acuzator spunand: "Nu tolerez hotii si profitorii!". Afisul este astfel facut incat te simti vizat de aratatorul lui. Spun "lui" ca nu mai tin minte cum il cheama.

La PNL evolueaza o tanti, care mi-a trimis o scrisoare in care afirma ca e sigura ca ne cunoastem, pentru ca a avut multe audiente ca viceprimar. Ei bine, nu ne cunoastem si e foarte bine asa!

Un candidat independent, Radu Popescu, este infatisat in compania liderului PIN, iar pe fereastra sediului sau de campanie poti vedea inauntru maldare de afise cu sigla PIN. Independent ca Vanghelie acum 4 ani.

Marile partide sunt pur si simplu facute praf de Partidul National Democrat Crestin, un partid local, injghebat de actualul presedinte al CJ Prahova, care tare ar vrea sa fie reales, dar a fost dat afara din PC, a demisonat din PNL si nu a fost primit in PD. Culmea este ca tipul asta le da clasa granzilor. Am primit de la el o brosura care contine o serie de realizari ale mandatului sau, o comparatie intre preturile de achizitie (mai mici) din mandatul lui fata de preturile de achizitie (mult mai mari) din mandatul lui Cosma (PSD) si o serie de proiecte pe care si le propune daca este reales. Super-tare! Tipul asta chiar isi propune ceva! Ceilalti par sa fie convinsi ca frumusetea intrinseca pe care o degaja din afise este suficienta si nu mai au nevoie de promisiuni electorale.
Ieri am primit o brosura de la acelasi PNDC, in care este prezentata echipa lor de consilieri, iar fiecare consilier promoveaza un cartier al orasului. Este furnizat numarul de telefon la care il poti suna pe cel care promoveaza interesele cartierului tau! Super tare! E adevarat ca unul dintre candidati este un dobitoc pe care nu-l voi vota niciodata, dar discutam despre cat de bine stiu sa-si promoveze candidatii si micul PNDC este in frunte.

La capitolul candidati puturosi, i-as trece insa pe toti, pentru ca:
  • mai sunt doar 2 saptamani de campanie si toate sediile de partid si de campanie pe langa care am trecut erau inchise, tocmai in weekend, cand poti prinde o gramada de alegatori pe strada!
  • Nu am vazut nici un candidat in centrul orasului, la mall sau pe principalul bulevard, incercand sa vorbeasca cu alegatorii.
  • Cu exceptia materialelor electorale ale PNDC (care sunt bune, nu exceptionale) restul te-ar putea adormi chiar de dimineata, dupa 12 ore de somn odihnitor.

Ideea este ca acesti politicieni sunt foarte slabi. Campaniilor lor arata ca nu merita sa conduca nici o institutie, ca nu stiu sa se bata pentru voturi si sunt puturosi. Pana la urma unii vor fi alesi. Nu am indoieli ca nu se vor descurca bine in noile posturi. Din punctul nostru de vedere, zic. Altfel, oricat de prosti sunt, tot vor fura si se vor imbogati din bani publici.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ca sa nu mai vorbim de candidatii din Bucuresti care sunt cel putin la fel de varza la capitoul mesaj, coerenta si substanta :)

Exemplu:

Diaconescu (PSD pentru capitala) - Eu pot schimba Bucurestiul (Si Petre Roman putea ceva, candva)

Vasile Blaga (PDL pentru capitala) - Solutii, nu discutii (Sa vedem solutiile inainte de a vota, pana atunci sunt doar discutii)

Sorin Oprescu (independent pentru capitala) - Primul pentru Bucuresti (Primul la ce?)

Ionescu Robert Constantin (PNG pentru sectorul 2) - Face ce n-a mai facut nimeni! (Asta este deja o afirmatie demna de Neil Armstrong)

Nicolai Ontanu (independent pentru sectorul 2) - Primarul serios si deVOTAT (Cred ca faza cu deVOTATU o are de la nepotei)

Marian Hanganu spunea...

Problema, draga Alex, este ca acesti oameni par sa nu se descurce deloc. Mi-e teama ca alegem in functii grele oameni care nu vor face fata. Campania electorala incepe sa le arate slabiciunile. As vrea sa indemn la votarea celui mai merituos, dar deocamdata par sa fie toti la fel de prosti. Grea problema avem de rezolvat la vot!

Anonim spunea...

Asta va place? http://youtube.com/watch?v=xh1h8QLF5-k
Daca va plac senzatiile tari...:)

Marian Hanganu spunea...

Draga Lavinia, este mai bun decat afisele stupide si panourile plictisitoare. Totusi, genul satira anti este foarte delicat. Scopul campaniei este sa-i faci pe alegatorii tai sa vina la vot si pe indecisi sa te voteze. Clipul este bun pentru alegatorii tai (daca esti PSD de pilda) care oricum vin la vot, dar nu face mare lucru pentru indecisi si pentru cei care ar vota cu tine, dar nu prea au chef sa vina la vot.
Pe cei care nu prea au chef sa vina la vot ii poti aduce cu anti-reclama, dar trebuie sa-i sperii cu ceva real si important pentru ei. Amenintarea ca ii va tunde Murgeanu e cam subtire. Episodul contracandidatului Elenei Basescu este insa jenant pentru PDL, cam in aceeasi masura cu episodul Florin Anghel pentru PC.