vineri, 2 mai 2008

Adevarata substanta a unui lider


Cred ca liderul este altceva decat managerul. Am intalnit o comparatie foarte buna la Stephen Covey, autorul celor "7 pasi catre succes".


Covey spunea ca trebuie sa ne imaginam un grup de exploratori care strabat o jungla deasa. Liderul este cel care inspira grupul sa faca aceasta traversare istovitoare si periculoasa. El ii convinge pe toti ca merita sacrificiul si cu totii au incredere in el. El traseaza directia in care trebuie mers, iar ceilalti il urmeaza.


Managerul grupului organizeaza grupul astfel incat in fruntea coloanei sa mearga mereu un explorator inarmat cu o maceta pentru a croi drum prin vegetatia densa. El calculeaza ca taietorul trebui inlocuit o data la 30 de minute, mentine liste cu taietori, studiaza cea mai buna modalitate de a taia, ii motiveaza si are grija sa se odihneasca suficient. El stie care sunt cei mai buni exploratori taietori si care sunt cei care au nevoie de ajutor pentru a fi eficienti. Acesta este rolul managerului. El are grija se se inainteze in directia fixata de lider, cu maxim de rapiditate si eficienta. Daca insa liderul a gresit, managerul nu face altceva decat sa determine grupul sa avanseze cu viteza in directia gresita.


Companiile considera adesea ca pot face lideri din managerii lor, la fel cum considera ca pot face manageri din cei mai buni angajati ai fiecarui departament in parte. De aici banii cheltuiti pentru cursurile de lidership. Sa nu ma intelegeti gresit: nu am nimic contra cursurilor de lidership. Cred insa ca exista doua componente ale unui lider: abilitatile si personalitatea.


Cursurile incearca sa dezvolte abilitatile potentialilor lideri. Abilitatile sunt insa partea mai putin importanta. Cea mai importanta componenta a liderului este personalitatea. Personalitatea nu se invata, ci se dezvolta. In primul rand, fiecare venim cu o zestre personala atat de bogata incat daca ceea ce am capatat in copilarie si adolescenta nu este potrivit cu rolul de lider, nici nu vom reusi sa devenim lideri. Porcul nu va zbura indiferent cat de lunga e pista!


Daca personalitatea este potrivita pentru dezvoltarea personalitatii unui lider, atunci cursurile nu sunt suficiente, pentru ca dezvoltarea personalitatii este un proces de durata. Este nevoie de mentorship, iar asa ceva nu se poate oferi la cursuri.


Jack Whelch, legendarul director general al General Electric a transformat cea mai mare companie intr-o imensa scoala de lideri, extinzand mentorshipul la proportii industriale. Este incredibil, dar se poate.

Niciun comentariu: