luni, 11 mai 2009

Sperante desarte in criza economica

De cand a inceput criza aud tot felul de traznai. Gogomani ca Ion Iliescu, dar si oameni cu putina pregatire economica si multa aroganta, clameaza sfarsitul capitalismului. Piata a esuat, spun ei cu satisfactie; e timpul sa chemati statul sa faca ordine!

Milioane de cetateni din lumea intreaga, ca si din tara noastra, se uita cu ochii plini de speranta tampa catre guverne, cerandu-le sa salveze economia.

Peste ani, cand se va analiza raspunsul guvernelor la criza economica, se vor umple manualele de studii de caz care vor infiera post factum politicile care se pun la cale in cancelariile lumii.

In ce ne priveste, avand un guvern de natarai, speranta este si mai ridicola. Lumea poate crede cu sinceritate ca OMV-Petrom, Erste, Unicredit, BRD, Vodafone, Orange, Romtelecom, Mittal Sidex si alte cateva sute de mii de companii si cateva milioane de oameni au gresit si este timpul ca nenea Guvernoiu sa repare, dar isi pun sperantele in cel care a gresit cel mai mult!

Sa dai economia pe mainile statului e ca si cum ai pune betivul satului sa supervizeze constructia unui pod! 

Guvernul este organismul care a crescut numarul angajatilor in 4 ani cu 45%; care a trecut de la +1% surplus bugetar la -5,2% in doar 3 luni; care face sub 10 km de autostrada anual desi dispune de fonduri uriase; care a imaginat un sistem de pensii de tip piramidal, ca un joc CARITAS; care a creat o institutie pentru privatizare (FPS) care incasa din vanzare mai putin decat cheltuia etc. Guvernul (si nu ma refer doar la actualul guvern) este definitia risipei, ineficientei si a lipsei de rationalitate! Sa-l pui sa te scoata din criza e reteta sigura de dezastru!

Uitati-va la Guvernul American, fara indoiala mai competent si mai puternic decat al nostru: solutia lor de iesire din criza a fost sa ia banii oamenilor care au fost eficienti si cumpatati si sa-i dea celor care au fost risipitori, extravaganti, ineficienti si obtuzi. Dupa ce au cheltuit contravaloarea PIB-ului unei tari ca Spania, tot vor declara falimentul Chrysler si al GM!

Sigur ca ar putea face unele lucruri pentru iesirea din criza, dar va garantez ca nu le vor face, pentru ca rareori iau ei decizii corecte. Probabil ca atunci cand iau decizii corecte se aliniaza planetele si se si anuleaza mai multe greseli de sens contrar!

Un comentariu:

elzorab spunea...

bine scris!