duminică, 31 mai 2009

Sfarsitul vanatorului-culegator

Parintii nostri nu prea inteleg cum stau lucrurile in familiile noastre. De ce nu mai este barbatul figura centrala, autoritara a familiei? De ce sunt tot mai multe familii monoparentale: femei sau barbati care au trecut printr-un divort sau mai multe? De ce sunt atat de multi cei care hotarasc sa traiasca singuri, fara sa se casatoreasca?
De ce se hotarasc tinerii atat de tarziu? De ce au atat de putini copii?

Nu vreau sa va dau un raspuns aici: ar trebui sa scriu o carte cat Razboi si Pace pentru asta. Ceea ce vreau sa atrag atentia, este ca rolul barbatului este pe cale sa se redefineasca si cu el rolul familiei, iar asta are deja un impact urias asupra intregii noastre societati.

In trecut barbatul era cel care asigura hrana familiei prin vanat sau prin agrigultura si tot el era chemat sa asigure securitatea familiei cu bratul armat impotriva oricarei amenintari.

Azi, cand femeia poate ”vana” la fel de eficient ca si barbatul in frigiderul de la supermarket, cand razboiul nu mai este o realitate in viata familiilor noastre, cine mai are nevoie de muschii barbatului? Tot mai multe femei castiga la fel de bine sau mai bine decat sotii lor si sunt mai ocupate decat ei. De ce sa aiba nevoie de un sot, daca acesta insista sa nu accepte o parte echitabila din treburile casnice si indatoririle legate de cresterea copiilor?

Familiile in care sotul accepta sa ia parte la treburile casnice si la cresterea copiilor sunt mai fericite si au mai multe sanse de supravietuire. La polul opus se afla sute de mii de familii in care barbatul s-a transformat intr-un parazit care traieste pe seama veniturilor sotiei si insista ca tot aceasta sa duca greul gospodariei. E drept ca sunt si familii in care sotia refuza sa munceasca, dar mult mai putine.

Baieti, daca vreti familii fericite, sau daca vreti sa aveti in general o familie, ar fi bine sa acceptati democratia la voi acasa! Vanatorul-culegatori care mergea si la razboi este o figura a trecutului! Barbatul modern este mai legat de aspirator decat de Kalasnikov.

Aceste schimbari au o influenta uriasa asupra companiilor, locurilor de munca, produselor marketate, reclamei, modului in care se fac vanzarile etc.

Niciun comentariu: