Numeroase prezentari erau atat de plictisitoare incat aproape ca iti venea sa iesi din sala, sa cauti un politist si sa-l rogi sa-l aresteze pe vorbitor.
Intr-una din zilele trecute am fost atat de plictisit de o prezentare a uneia dintre cele mai mari firme de IT din Romania, incat m-a luat somnul. Imi era atat de somn incat imi venea sa ma intind pe jos si sa atipesc pana termina. Am rotit ochii in sala si am vazut ca zdrobitoarea majoritate a ascultatorilor (ca sa le zic asa) nu erau deloc atenti la prezentare.
Culmea, ceea ce se derula pe slide nu era lipsit de interes. Exista acolo material nu pentru o prezentare buna, ci pentru cateva prezentari excelente. Prezentatorul era insa dintr-un alt film. Un film mut, din moment ce nu conta ce spune.
Prin urmare, avem doua tipuri de prezentari proaste: cele care sunt catastrofale in continut si cele care sunt catastrofale in implementare, cu premiul de excelenta pentru continut prost si prezentator nepriceput.
Companiile platesc intre 500 si 2500 euro pentru o prezentare, in general. Banii sunt pur si simplu aruncati pe geam pentru ca:
- prezentarea este plictisitoare si nimeni nu-si mai aminteste de ea;
- prezentarea este nerelevanta si nici unul dintre ascultatori nu-si da seama cum ar putea folosi serviciile/produsele furnizorului;
- prezentarea se refera la produse pe care audienta nu le poate folosi, asa ca este un glont tras in aer;
- prezentatorul vine cu 5 minute inainte de prezentare si pleaca imediat dupa ce prezentarea s-a terminat, astfel incat nici un potential client nu-l poate contacta pentru o discutie, lamuriri si un schimb de carti de vizita;
- compania prezentatorului nu cere organizatorului adresele celor care au participat la prezentare, asa ca nu se poate face follow up
- departamentul de vanzari primeste adresele participantilor, dar nu-i contacteaza dupa coferinta.
Efectul calitatii slabe a prezentatorilor si al faptului ca nu se face follow up este ca nu se obtin destule leads pentru vanzari. In consecinta, companiile trag concluzia ca nu merita sa mergi la evenimente si companiile care organizeaza evenimente dau faliment sau se reorienteaza spre alte afaceri.
Prezentarile slabe ii determina pe invitati sa traga concluzia ca nu merita sa participi la conferinte, iar salile goale intaresc si ele convingerea companiilor ca nu merita sa investeasca in evenimente.
Nu-i bine! Nu-i bine deloc, fratilor!
P.S. In doua luni am vazut si cateva prezentari bune. Una singura a fost cu adevarat foarte buna: cea realizata de Stefan Zirnovan de la Dell. Este in fapt a doua prezentare excelenta a acestui domn, din doua conferinte la care ne-am intalnit.
2 comentarii:
Subscriu, este unul dintre cei mai buni vorbitori, mai ales ca si CCT s-a trecut pe alta activitate :)
inca un vot pentru Serban:)) sustine intotdeauna niste prezentari extraordinare
Trimiteți un comentariu