marți, 18 noiembrie 2008

De ce este Obama un lider autentic?


Nu sunt de acord cu toate ideile politice ale lui Barack Obama, dar nu pot sa nu recunosc un lider autentic cand il privesc pe primul american de culoare care va deveni Presedintele SUA.

Un lider nu este cel care "conduce", ci acela care inspira. Stephen Covey spunea intr-o elocventa comparatie care este diferenta dintre lider si manager: luand exemplul unei echipe de exploratori care merge prin jungla amazoniana catre un stravechi oras nedescoperit inca, liderul este acela care inspira echipa sa mearga inainte impotriva tuturor vicisitudinilor. El este cel care stabileste directia, iar ceilalti il urmeaza cu increderea ca el stie incotro se indreapta, sau cel putin are capacitatea de a o gasi. Managerul in schimb, este acela care hotaraste cine sa croiasca drum cu maceta prin jungla, bazat pe forta si indemanare, cat timp sa stea in fata coloanei pana sa fie schimbat, cine sa-l schimbe, cand sa intre din nou in fata, cat sa se odihneasca, cand sa ascuta maceta etc.

Principala calitate a lui Obama este capacitatea de a inspira si motiva oamenii. Priviti filmuletul atasat si spuneti-mi daca nu vedeti un lider! Acest om, singurul senator de culoare din Senatul SUA, a crezut ca poate deveni presedinte si a reusit sa inspire un numar record de oameni sa creada acelasi lucru si sa-l sustina!

Discursul lui din Chicago arata aceasi capacitate de a strange oamenii in jurul sau, de a-i motiva si de a-i face sa-i impartaseasca credinta si scopurile. Obama spune "Yes, we can!" si oamenii cred ca se poate! Aceasta abilitate de "a gasi Nordul autentic" este caliteatea care i-a permis sa devina cel de-al 44-lea Presedinte al SUA. Aceasta calitate nu-i poate asigura succesul in aceasta functie, dar il va ajuta fara indoiala.

Ceea ce s-a intamplat in SUA, cu ocazia alegerii lui ca Presedinte, este important. Atat de important incat nu intelegem inca toate implicatiile. Sa-i uram succes, caci de succesul lui depind multe vieti. Inclusiv ale noastre.

Niciun comentariu: