Ross Perot s-a nascut in 1930.
In 1957 a terminat stagiul militar si s-a angajat vanzator la IBM. In primele 2 saptamani si-a facut cota pentru tot anul. In anii care au urmat, surprizele au continuat: Ross Perot nu avea nevoie de mai mult de 2 luni pentru a-si face cota anuala de vanzari, indiferent daca era o perioada de avant economic sau de recesiune.
Competitorii se temeau de Perot, pentru ca, se spune, in intreaga perioada petrecuta la IBM el nu a pierdut nici o licitatie sau oferta competitiva la care a ales sa depuna o oferta. Sigur, veti spune, el nu participa decat la licitatiile pe care stia ca are sanse sa le castige! Corect, dar asta este definitia unui bun vanzator: un tip care nu alearga dupa cai verzi pe pereti, ci se concentreaza pe generarea de venituri!
Ross Perot nu credea ca succesul se datoreaza unui "dar" special, ci era convins ca se datoreaza faptului ca face ce trebuie, cand trebuie. Cu aceste ganduri s-a adresat managerilor sai, pentru a-i convinge sa adopte practicile sale de vanzari la nivelul intregii organizatii. Nu a gasit intelegere.
In 1962 demisioneaza de la IBM si fondeaza EDS, o companie dedicata outsourcingului de servicii. Lipsit de forta numelui IBM, Ross Perot primeste nu mai putin de 77 de refuzuri inainte sa semneze primul contract. Incet, incet, EDS devine compania no. 1 de outsourcing de servicii IT din SUA. Ross Perot vinde compania in 1982 pentru 2,4 miliarde de dolari, o suma si mai exorbitanta atunci. Curand dupa aceea fondeaza Perot Systems, care este si acum condusa de fiul sau si care valora anula acesta 2,8 miliarde de dolari.
Perot nu este un om comod. El este un om caruia nu ii spune nimeni ce sa faca. Cu putin timp inainte de revolutia islamica din Iran, guvernul iranian a arestat doi angajati ai EDS intr-o disputa contractuala cu EDS. Ross Perot a finantat o misiune de salvare condusa de un militar iesit la pensie. Cei doi angajati au fost salvati.
In 1992 Ross Perot a fost un candidat surpriza la alegerile prezidentiale, amenintand pentru prima data serios sistemul bipartid din SUA. Ross Perot a castigat 19% din votul popular, o performanta neintalnita pentru un candidat independent. In 1996 candideaza din nou, dar cu mai putin succes, reusind totusi un onorabil 8,8%.
Dar asta nu e tot: in 1992 Ross Perot a avut un moment in care sondajele il indicau castigator (in iunie 1992) impotriva lui Bush Sr si a lui Clinton. Perot s-a retras inexplicabil din cursa pentru a reveni dupa putin timp, iar asta se pare ca l-a costat presedintia SUA.
Anul acesta Perot si-a lansat blogul personal, care este punctul de plecare al unei campanii impotriva iresponsabilitatii fiscale care caracterizeaza, in opinia lui, administratia americana: Perot Charts.
Va rog sa va amintiti ca acest om a plecat din pozitia de vanzator la IBM, fara avere si fara influenta la inceputurile carierei sale.
Ross Perot a fost si va ramane un vanzator pentru tot restul vietii sale. Cred ca este un bun model pentru noi, cei care suntem vanzatori si suntem mandri de asta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu