In zilele noastre are loc o gigantica batalie intre Google si Microsoft. Microsoft nu este la prima tranta. In trecut s-a mai luptat cu IBM si l-a batut, cu Apple si l-a batut, cu Corel Draw si l-a batut, cu Netscape si l-a desfiintat etc. Mai lupta inca cu Linux, cu Nokia, cu Sony, cu Nintendo, cu Oracle si cu multi altii.
Dintre toate razboaiele pe care le-a purtat sau le mai poarta inca Microsoft, nicunul nu este atat de dur si lipsit de menajamente precum cel purtat cu Google.
Google a reusit sa castige leadership-ul de necontestat al cautarilor on-line si al publicitatii pe Web. Din aceasta pozitie intarita a lansat atac dupa atac la adresa Microsoft, care se lafaie la randul sau in pozitia de lider absolut in cateva piete cum ar fi sistemele de operare si suitele de productivitate individuala tip Office.
Google este periculos pentru Microsoft pentru ca il ataca in fiecare piata in care Microsoft detine o pozitie dominanta. Este periculos pentru ca vrea sa-i "fure" vacile de muls, vectorii de profitabilitate cei mai importanti.
Google este periculos pentru ca este siret: desi este adevaratul agresor, Google a manevrat cu abilitate astfel incat sa apara ca un salanger care denunta abuzurile Microsoft, in calitatea sa de cvasi monopol. Este insa de ajuns sa urmaresti actiunile Google ca sa-ti dai seama ca sunt adevarate agresiuni:
- parteneriate cu toti inamicii Microsoftatacul asupra suitei MS Office cu o varianta gratuita
- atacul asupra serviciului de e-mail on-line Hotmail prin aparitia Gmail
- atacul asupra IMM-urilor care utilizeaza sau ar putea utiliza software Microsoft prin Googel Apps, de asemenea gratuit
- atacul asupra dominatiei browserului Internet Explorer cu browserul Google Chrome
- se pregateste atacul asupra sistemului de operare. Unii analisti spun ca Google Chrome ar avea caracteristici incipiente de sistem de operare, dar nu sunt edificat cum ar putea concura Windows
- atacul asupra pietei telefoanelor mobile cu telefonul G-Phone dezvoltat impreuna cu compania HTC.
Sigur ca Microsoft nu sta degeaba, dar este limpede ca pentru moment Google detine initiativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu