
luni, 29 septembrie 2008
Studiu de caz: tipii care doreau sa-si imbunatateasca CV-ul

miercuri, 24 septembrie 2008
Agenda individului, mai tare decat agenda companiei

luni, 22 septembrie 2008
Google vs Microsoft

In zilele noastre are loc o gigantica batalie intre Google si Microsoft. Microsoft nu este la prima tranta. In trecut s-a mai luptat cu IBM si l-a batut, cu Apple si l-a batut, cu Corel Draw si l-a batut, cu Netscape si l-a desfiintat etc. Mai lupta inca cu Linux, cu Nokia, cu Sony, cu Nintendo, cu Oracle si cu multi altii.
Dintre toate razboaiele pe care le-a purtat sau le mai poarta inca Microsoft, nicunul nu este atat de dur si lipsit de menajamente precum cel purtat cu Google.
Google a reusit sa castige leadership-ul de necontestat al cautarilor on-line si al publicitatii pe Web. Din aceasta pozitie intarita a lansat atac dupa atac la adresa Microsoft, care se lafaie la randul sau in pozitia de lider absolut in cateva piete cum ar fi sistemele de operare si suitele de productivitate individuala tip Office.
Google este periculos pentru Microsoft pentru ca il ataca in fiecare piata in care Microsoft detine o pozitie dominanta. Este periculos pentru ca vrea sa-i "fure" vacile de muls, vectorii de profitabilitate cei mai importanti.
Google este periculos pentru ca este siret: desi este adevaratul agresor, Google a manevrat cu abilitate astfel incat sa apara ca un salanger care denunta abuzurile Microsoft, in calitatea sa de cvasi monopol. Este insa de ajuns sa urmaresti actiunile Google ca sa-ti dai seama ca sunt adevarate agresiuni:
- parteneriate cu toti inamicii Microsoftatacul asupra suitei MS Office cu o varianta gratuita
- atacul asupra serviciului de e-mail on-line Hotmail prin aparitia Gmail
- atacul asupra IMM-urilor care utilizeaza sau ar putea utiliza software Microsoft prin Googel Apps, de asemenea gratuit
- atacul asupra dominatiei browserului Internet Explorer cu browserul Google Chrome
- se pregateste atacul asupra sistemului de operare. Unii analisti spun ca Google Chrome ar avea caracteristici incipiente de sistem de operare, dar nu sunt edificat cum ar putea concura Windows
- atacul asupra pietei telefoanelor mobile cu telefonul G-Phone dezvoltat impreuna cu compania HTC.
Sigur ca Microsoft nu sta degeaba, dar este limpede ca pentru moment Google detine initiativa.
vineri, 19 septembrie 2008
Traind la intamplare. Middle managementul nu stie ce vrea directorul general

joi, 18 septembrie 2008
Intalnirea la o cafea, mult mai tare decat cea de la birou

- Sa mergi la o cafea este o placere. Sa mergi la o intalnire este munca.
- Oamenii se destind mai usor la o cafea, iar conversatia de afaceri devine, paradoxal, mai profunda si mai destinsa in acelasi timp.
- La birou poti avea surpriza
. Desi pare un avantaj sa-l cunosti pe colegul lui, in realitate prezenta unei alte persoane din firma lui il impiedica sa fie atat de sincer precum ar fi fost neinsotit, la cafenea. - Este mai usor sa infiripi o relatie autentica cu cineva care te-a invitat la o cafea, decat cu cineva care te-a invitat la el la birou.
- Spre deosebire de masa de afaceri, cafeaua dureaza mai putin, asa ca poti avea mai multe intalniri. In plus, masa poate dura prea mult. Cafeaua dureaza exact cat este nevoie. Si nici nu ingrasa precum doua feluri si un desert!
- O discutie la o cafea nu angajeaza la fel de mult ca una purtata in "meeting roomul" no. 3. Paradoxal insa, angajamentele luate la cafenea sunt mai ample si se tin mai serios decat cele luate in meeting room.
luni, 15 septembrie 2008
"Spray and pray" in loc de vanzari profesioniste
sâmbătă, 13 septembrie 2008
Deprindere sau checklist?

joi, 11 septembrie 2008
Work smarter, not harder? Really?

Aveti sedinta. Vanzatorii se plang ca muncesc prea mult.
Pui amandoua mainile pe birou, te sprijini in ele si te uiti pe sub sprancene la ei, intr-o tacere absoluta si rau prevestitoare. In cele din urma spui:
-Work smarter, not harder!
Ai sentimentul ca ai spus un lucru mare. Ce tip!, ce profesionist, cata experienta! te gandesti ca exclama in gand subordonatii tai. Aiurea! Iti garantez ca au in minte comentarii mult mai putin magulitoare!
Nu este nimic in neregula in incercarea de a lucra mai inteligent. Cresterea calitatii leads, a procesului de vanzare, mai buna optimizare a timpului de lucru, toate sunt bune si trebuie facute, dar nu acesta este raspunsul la situatia noastra.
Adevarul este ca oricat de bun ai fi, vanzarile sunt o functie de efort. Daca vei esua, nu vei esua din cauza celor pe care i-ai intalnit, ci din cauza potentialilor clienti pe care nu i-ai intalnit. Daca vei reusi, nu va fi numai pentru ca esti un bun vanzator, ci si pentru ca ai vazut destui potentiali clienti si ti-ai luat ratia de "NU-uri" care au pregatit terenul pentru suficiente "DA-uri".
Dincolo de gluma, acesta este raspunsul pe care un bun director de vanzari il da cand subordonatii sai se plang ca s-au saturat de intalniri: mai intai le explica de ce este important sa aiba multe intalniri, iar apoi se ofera sa-i consilieze pentru a-si optimiza munca.
Competitorii sunt oameni inteligenti si motivati, cu produse bune si preturi competitive. Daca ar exista o cale usoara, ea ar fi deja plina de competitori si ar inceta rapid sa fie "the smart way" convertindu-se in "the hard way". In vanzari nu exista substitut pentru "work harder". Raspunsul adecvat este "work harder AND smarter"!
marți, 9 septembrie 2008
Cold calling is a waste of time!

Exista o literatura intreaga despre cum sa faci cold calling eficient. Majoritatea expertilor, gen Gitomer, Jeffrey Fox, Keith Eads, Neil Rackham si multi altii se declara sceptici cu privire la eficienta cold calling, sau chiar se declara fatis impotriva, catalogand-o drept "cea mai putin eficienta metoda de obtinere a leads". Paul diModica, un preferat al meu, autor al Value Forward Selling si "Business Development for Technology Companies" spune ca gresesc si se declara in favoarea sistemului.
Tipul din imagine este Frank R. Rumbauskas Jr., dl. Never Cold Call Again, autor al ""Cold Calling Is A Waste Of Time: Sales Success In The Information Age."
Cartile lui l-au facut "bestselling author" New York Times si Amazon.com si l-au ferit de grija zilei de maine. Site-ul lui este www.nevercoldcall.com
Teoria lui este simpla: cand suni "la rece", aceasta actiune te face sa apari ca un vanzator din usa in usa, ca un comis voiajor, in timp ce statutul pe care ti-l doresti este de consultant care il ajuta pe client sa ia o decizie. Anticipand o vanzare la cutie urmata de presiuni si discounturi succesive, cumparatorul ia o pozitie defensiva si incepe sa arunce in tine cu obiectii, care transforma intalnirea intr-o situatie confruntationala.
Cand clientul te suna in urma unei campanii de marketing, el te invita in firma lui, iti ofera informatiile necesare si statutul de consultant pe care ti-l doresti, intr-o atmosfera de cooperarare tip win-win.
Eu sunt adeptul leads obtinute prin marketing, nu prin cold calling, atunci cand programele de marketing se dovedesc suficiente. Experienta imi arata ca:
- Cand marketingul tau nu este destul de bun ca sa-ti ofere numarul necesar de leads, atunci singura scapare este cold calling.
- Cand stii sa organizezi cold calling, el poate fi eficient. Nu atat de eficient ca marketingul direct, dar salvator. Discutam data viitoare cum.
luni, 8 septembrie 2008
4 asteroizi-clasificarea Hotel Palas din Mamaia
.jpg)
- In fata hotelului (vezi foto) sunt aproximativ 20 de locuri de parcare blocate de personalul hotelului, la ordinul patronului, dupa cum afirma acestia. Asta arata ca patronul nu pune mare pret pe confortul clientilor, acestia trebuind sa se descurce si sa-si gaseasca un loc de parcare in alta parte.
- Pentru 50 RON strecurati receptionerei se poate elibera un loc pentru masina ta pentru toata durata sederii in hotel ;-).
- Personalul refuza sa ofere adresa de e-mail a patronului/director general pentru a depune o reclamatie, sugerand in schimb sa "stati si Dvs de dimineata pe aici ca sa-l vedeti cand vine si sa stati de vorba cu el!"
- Minibarul este gol si frigiderul este scos din priza, hotelul refuzandu-si astfel o sursa de venit.
- Micul dejun este un haos: niciodata nu ai toate preparatele pe masa, tot timpul ceva s-a terminat si nu este disponibil. In unele dimineti nu exista cafea, in altele nu exista lingurite pentru cestile de cafea. Mesele de pe terasa sunt murdare. Nu exista servetele nici la bufetul suedez, nici la mese.
- La cina, la un hotel pretins de 4 stele, nu ti se schimba tacamurile intre felurile de mancare, iar antreurile sunt reci! Chelnerii iti arunca farfuria in fata de parca i-ai fi suparat cu ceva.
- In camere nu sunt pahare.
- Restaurantul se inchide imediat dupa micul dejun, asa incat clientii care nu au reusit sa se trezeasca la timp pentru micul dejun sunt trimisi direct in bratele concurentei.
- La piscina platesti chiar daca esti cazat la hotel.
In fine, avand in vedere tot ceea ce am vazut, cred ca patronul este zgarcit si nu investeste mai mult decat strictul necesar pentru a opera. Cred ca exista o stare de tensiune intre patron si angajati, iar acestia din urma se razbuna pe clienti stiind ca astfel patronul va fi afectat.
Hotelul este prost condus in primul rand pentru ca patronul nu respecta clientii. Nerespenctand clientii, el nu-si respecta nici angajatii, care la randul lor nu respecta pe nimeni.
Afacerea de hotel la malul marii este una din zona experientei de utilizare. Nu ajunge sa ai un hotel frumos - trebuie sa incanti clientul, sa il faci sa se simta special si sa revina. Hotelul Palas imi reaminteste de ce am decis sa nu fac nici un concediu pe litoralul romanesc.
joi, 4 septembrie 2008
Loialitatea fata de colegi este mai puternica decat fata de firma

marți, 2 septembrie 2008
Croatia, un brand mai puternic

Croatia este o tara frumoasa. Dealurile acoperite cu paduri care fac deliciul Muntenegrului lasa loc arbustilor si chiparosilor pentru o parte din drumul catre cetatea Dubrovnik, pentru a lasa sa se vada solul vulcanic apoi, pe masura ce soarele Adriaticii isi manifesta puterea.
Peste tot in Dubrovnik domneste ordinea: nu sunt masini parcate aiurea, iar oamenii stau frumos la coada la locuri de parcare, fara nici un fel de probleme.
Cetatea Dubrovnikului este impresionanta. Este mai mare si mai impozanta decat cele din Kotor si Budva. Pe strazile ei pavate cu travertin se desfasoara o activitate comerciala intensa. Peste tot sunt magazine de suveniruri si restaurante.
Mii de turisti din toate colturile lumii (europeni, americani si asiatici) misuna pe strazile stravechii cetati. Brandul Croatia este un succes incredibil. Muntenegrul mi se pare mai frumos, dar va avea mult de lucru pana cand va putea rivaliza cu aceasta incredibila poveste de marketing care este Croatia.
Preturile sunt cu 30% (cel putin) mai mari decat in Muntenegru.
Localnicii stiu ca traiesc din turism, dar amabilitatea lor este un pic fortata. In fapt, croatii sunt mai reci decat muntenegrenii si sarbii.
Pe caldura sufocanta fiul meu doreste sa mearga cu barca. Ne urcam intr-o barca cu fundul de sticla, pentru a admira fundul marii si pornim intr-o excursie in jurul venerabilei cetati. Apa este de un verde transparent, nu atat de cristalina ca in Muntenegru, dar destul de curata pentru a vedea fundul spectaculos al marii, pestii, aglomerarile de stanci si vegetatia marina abundenta.
In golf se odihnesc doua nave de croaziera imense, cu 4 si 5 etaje fiecare.
Din yahturile de lux ies ski-jet-uri, barci cu motor si canoe.
Totul simbolizeaza imensul succes pe care il are Croatia in atragerea turismului. Croatia este un complex de locuri frumoase, afaceri de turism si conexe, infrastructura de calitate si marketing de inalt nivel. Marketerul are ce invata in Croatia!