luni, 30 iunie 2008

Mintea noastra este un kluge


Un kluge este o solutie neeleganta si totusi eficienta la o problema. Termenul a aparut prin anii 1940 in Marea Britanie, dar a fost prima data tiparit in SUA, in 1962, in revista Datamation. Definitia lui era: "An ill-assorted collection of poorly matching parts, forming a distressing whole."

Mie mi-a atras atentia in "Kluge: The haphazard construction of the human mind, a 2008 book by Gary Marcus".

Corpul uman este un kluge. Sira spinarii imprumutata de la animalele care merg in 4 picioare este nepotrivita pentru bipede si ne creeaza probleme serioase. Retina pe care nervul optic este prins la exterior, formand o pata neagra, un punct mort, este un kluge, adica e destul de buna dar este departe de a fi perfecta. Sunt multe exemple de organe ale corpului nostru care sunt improvizatii suficiente, nu executii stralucite. Asa functioneaza evolutia: gaseste o solutie prin mutatii genetice si daca solutia este mai buna decat variantele existente, ea se multiplica si ramane. Evolutia nu cauta perfectiunea, ci doar solutii suficient de bune.

Daca majoritatea oamenilor ar fi de acord cu aceste observatii in ce priveste fizicul nostru, totusi aceeasi majoritate va gasi dificil sa accepte ca si mintea noastra este un kluge.

Ne admiram prea mult pentru asta si totusi este adevarat. In primul rand, creierul uman este format din 4 formatiuni. Avem creierul mic si un creier mare format din 3 creiere suprapuse, fiecare produsul unei etape in evolutie. De functionat, functioneaza cu mult mai bine decat orice computer am inventat noi pana acum, dar asta nu inseamna ca este ferit de probleme.

Creierul nostru a dezvoltat pentru homo sapiens procese complexe cum ar fi vorbirea. Problema este ca adesea, functii din partea dezvoltata mai tarziu in procesul evolutiei se bazeaza pe reactii al caror sediu este in creierul dezvoltat pe vremea dinozaurilor. De aceea suntem uneori atat de emotionali si atat de putin rationali.

Codul genetic al oamenilor este identic cu al cimpanzeilor in proportie de 98,5%. Asta inseamna ca elementele avansate cu care ne mandrim azi, ca limbajul, ratiunea, cultura, trebuie sa fi fost construite pe un material genetic construit initial pentru alte scopuri.

Oamenii pot fi geniali, dar pot fi de asemenea complet stupizi. Ei pot inventa rachete, sau pot crede in alchimie, stafii, ghicitul in palma, pot lua droguri, pot sa adere la secte traznite, pot sa-si doneze intreaga avere unor impostori, isi pot altera planeta pana la distrugere etc.

Motivele pentru care mintea noastra patineaza sunt de importanta capitala pentru orice incearca sa inteleaga economia, marketingul si vanzarile moderne.

De maine vom studia memoria si modul in care memoria afecteaza clientii si vanzatorii. Memoria este, fara indoiala, un kluge.

Niciun comentariu: