marți, 3 iunie 2008

Majoritatea companiilor lupta sa-si pastreze personalul. Aletele nu au nevoie...


Compania medie din IT-ul romanesc are permanent 8% pozitii deschise in firma. Adica, o companie de 100 de angajati are 8 pozitii deschise pentru angajare tot timpul si nu pentru ca ar creste prea repede, ci pentru ca nu reuseste sa angajeze personal atat de repede cat il pierde prin demisii.

Am anticipat aceasta situatie inca din 2003, cand eram marketing manager. In acea vreme industria crestea cu 20% pe an, iar numarul de salariati cu functii IT in companii IT si non IT, administratie centrala si locala era de 68.000. Numarul angajatilor din industria IT era de vreo 14.500. Ca sa sustii cresterea in conditii ipotetice in care productivitatea nu creste, niciunul dintre cei 5.000 de absolventi din fiecare an nu emigreaza si nu alege alta cariera, iar absolventii din alte ramuri nu intra pe pozitii IT era imposibil. Rezulta un deficit de peste 7.000 de absolventi in 2003, care se suprapunea peste cel din 2002, cel din 2001 si cel din 2000. Acest deficit nu ramane pe piata ci este absorbit prin cresterea salariilor care reechilibreaza cererea cu oferta.

Procesul nu se petrece insa peste noapte si fara dureri. Companiile disperate dupa forta de munca incearca sa atraga salariatii competitorilor, clientilor, furnizorilor; merg in facultati si incearca sa atraga studentii inainte de absolvire, participa la targuri de joburi etc.

Multe companii care ofereau off-shore development au incetat sa mai ofere astfel de servicii la export, pentru ca am devenit de mult prea scumpi in competitia cu indienii, chinezii, vietnamezii, mexicanii si chiar cu bulgarii, rusii si bielorusii.

In acest peisaj populat de directori de resurse umane surmenati si agentii de recrutare care au proiecte dar n-au candidati, exista companii care nu par sa aiba aceleasi probleme cu majoritatea. Daca la multe companii de renume se pierde anula pana la 25% din forta de munca angajata la inceputul anului, exista companii care-si numara demisiile pe degete, caci nu sunt prea multe. Companii ca Microsoft Romania, IBM Romania si Provision par sa traiasca pe alta planeta! Cum este posibil asa ceva?
Aceste companii reusesc sa creeze un mediu placut pentru angajati, in care acestia se simt importanti si parte a unor experiente exceptionale. Ei simt ca nu merg la serviciu, ci intr-o aventura, o provocare pentru companie la care se simt partasi. Aceste companii platesc bine, dar nu atat de bine incat sa justifice fidelitatea angajatilor. Managementul este mai etic decat in alte parti, regulile sunt clare si mai putin nepartinitoare, pe scurt aceste companii sunt "meritocratii".

Nici noi nu am pierdut la Chara Software decat 2 oameni in 2 ani si am angajat mult mai multi. Desi am format o echipa buna si un mediu bun, nu indraznesc sa ma proclam un campion al hr-ului luminat, pentru ca nu sunt inca multumit de ceea ce am realizat la Chara. O sa va anunt daca si cand voi fi.

Oricum, ideea este ca se poate lupta contra crizei de personal urmand exemplul companiilor de mai sus si a altora de acelasi fel. Se poate, dar trebuie sa renuntam sa fim sefi si sa devenim lideri, coach, exemple demne de urmat. Si e greu, tare greu ...

Niciun comentariu: