vineri, 13 iunie 2008

Adevarul despre antreprenori


Perceptia pe care o au majoritatea oamenilor despre antreprenori, este ca sunt oameni de afaceri care au viziuni. Pentru aceste viziuni, se crede, ei investesc si inregistreaza firme noi care promoveaza produse noi, servicii noi sau livrate diferit, care inoveaza si inventeaza.
Daca te uiti la seful meu, de pilda, dl. Alexandru Visan se incadreaza in acest tipar: de la o firma (SCOP Computers) el a deschis numeroase alte companii, in variate industrii. Pe unele le-a vandut, altele nu au mers, altele exista in continuare (cum este cazul Chara Software, compania la care lucrez). Oamenii acestia sunt investitori si antreprenori in egala masura.
Cu toate ca aparent acesta este prototipul antreprenorului, aceasta concluzie este gresita: tipul investitorului nu este prototipul celui care isi deschide o afacere. Majoritatea afacerilor sunt deschise nu de catre investitori, ci de catre angajati!
Oameni care lucrau pentru altcineva, sunt loviti de un sentiment ciudat, care ii face sa nu mai fie multumiti cu slujbele lor. Deodata, ei isi spun ca sunt buni la ceea ce fac, dar s-au saturat sa lucreze pentru altii, ca pot face acelasi lucru ca la serviciu, dar pentru ei si pentru familia lor.
Brusc, nu-i mai motiveaza o crestere de salariu, o masina noua, o vacanta platita de firma sau o promovare, ci vor sa plece si sa-si recastige libertatea devenind proprii lor sefi. Daca am face un sondaj in Romania, am descoperi ca, la fel ca in SUA, peste 85% dintre cei care isi deschid o afacere sunt angajati, nu patroni!
Acest adevar are implicatii profunde in economie, caci crearea de noi companii este vitala pentru o economie dinamica, la fel cum este disparitia companiilor care esueaza. Dar este o cu totul alta situatie cand majoritatea companiilor sunt create de angajati si nu de catre investitori!
Maine vom discuta despre motivele pentru care majoritatea companiilor nou create dispar in primul an de la infiintare.

Niciun comentariu: