marți, 24 noiembrie 2009

Salutari de la bunicul meu, pentru PNL

Incercand sa inteleg cum poate PNL sa-l sustina pe fiul unui general de securitate ca sa devina presedintele Romaniei, am intrat pe www.pnl.ro/Public/cat/15/Istoric-partid.html (vezi imagine).

In scurt timp m-am lamurit: pentru noul PNL, istoria partidului prezinta o pauza intre 1899 si reinscrierea PNL la tribunal, in 1990.

Deci noul PNL nu se revendica de la Bratieni, mai ales de la cei morti prin inchisorile comuniste, de la Gheorghe Bratianu, de la Gheorghe Tatarascu (o mostenire cu pete, oricum) si alte victime ale comunismului. Au luat pauza in sec. XX si s-au trezit la timp ca sa fie condusi de cei doi Orban, fii ai unui capitan de securitate si de Bogdan Olteanu (nepotul lui Gisela Voss), inregimentati la carul fiului generalului de securitate, incurajat din spate de Ion Iliescu. Acelasi Ion Iliescu, care, in calitate de secretar al UTM, a luat parte la inabusirea manifestarilor de sustinere ale revolutiei maghiare din universitatile romanesti.

Tot ce pot este sa le transmit salutari de la bunicul meu, liberal din Marasesti, care a fost ridicat de acasa de Securitate si nu s-a mai intors niciodata. Nimeni nu stie unde a fost ingropat, nimeni nu l-a mai vazut din noaptea aceea.

Fiecare om cu experientele sale. Nu pretind ca se poate discuta rational cu mine despre acest subiect. Nici n-are rost sa incercati, ca nu pot sustine o astfel de discutie.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Salut Marian,
Ai dreptate in tot ce spui, probabil Bratienii se intorc in mormant.
Dupa 1990, cel mai barbar atac asupra PNL a fost facut de Basescu (prietenul din Alianta DA). A fost o intentie clara de a schimba N in D (PNL --> PDL). Memoria scurta e mult mai importanta si mai actuala.
Ai dreptate, avem din nou de ales intre doua rele (la fel ca in 2000), dar care este raul cel mai mare acum?
Eu, inca nu stiu, dar, trebuie sa aflu pana in 6 decembrie.
Daca nimic nu se schimba, ca si nou liberal (am fost memebru in perioada 1990 - 1996) voi alege fii de securisti in loc de marinarii destructivi. Poate gresesc, sunt manipulat de moguli.

Astazi, am urmarit putin declaratiile jucatorilor, dar Basestii si Lenutele discuta doar despre presupunerile lor referitor la ce vor face PNL impreuna cu PSD. Nimic despre ce vor face ei?
M-am saturat sa vad numai lucruri destructive!!!
Poate ne vor ierta si Bratienii si Bunicul tau! Poate nu!
Sa ne vedem fericiti dupa vot!

Marian Hanganu spunea...

Draga Razvan,
este o decizie emotionala (ca toate deciziile pe care le luam).
Evident, fiecare voteaza cum crede - e un drept castigat.
Nu sunt de acord ca Basescu a vrut sa-i desfiinteze. O aripa din PNL, careia PNL-ul ii datoreaza revigorarea, credea in ideea unui mare partid de dreapta, iar fuziunea era singura posibilitate. Atunci aripa prietenilor lui Patriciu a reactionat intr-un mod nedemocratic, excluzandu-i din partid pe toti cei care vroiau fuziunea. Nedemocratic mod de a trata o factiune din partid.
Greata mea fata de acest partid este data si de pactizarea cu PSD, dar si de politicile neliberale pe care le promoveaza la guvernare. Eu sunt mai de dreapta decat PNL si PDL la un loc. Ultima data am votat cu PNL in 2000. In 2004 am votat DA.
Ma indoiesc ca Bratienii sau bunicul meu v-ar ierta. Really. Bunicul meu v-ar fi snopit in bataie. Nu mi-o lua in nume de rau, dar era un om aprig si asta i-a adus pieirea.

Unknown spunea...

Draga Marian,
atunci cand Horia Rusu conducea o "aripa" ultraliberala in PNL, eu eram (si mai sunt) adeptul ei. Dupa pararerea mea, de extern, actuala aripa Patriciu continua linia ultraliberala. Nu stiu si nu cunosc cine face parte din aceasta linie. Dar, pentru a impune ceva din aceasta linie de dreapta, trebuie sa mai facem compromisuri. Sunt parte din principiile de sales pe care le-ai publicat anterior. Profesionisti si performanta! Nu totdeauna vizibil, dar in target!
Acum imi doresc sa fiu snopit in batatie de bunicul tau (liberal) si de bunicul meu (taranist) dar sa stiu sa pun cel mai bine stampila in 6 decembrie. Cel mai bine pentru copiii nostri!!!
Noi ne mai descurcam, sau emigram ;)

Marian Hanganu spunea...

Draga Razvan,
linia ultraliberala e corecta. Multi fac spume cand aud de o societate cu guvern minimal si incep sa spuna ca asa ceva a dat gres. Adevarul este ca nu s-a incercat niciodata, pentru ca guvernele nu vor fi niciodata de acord sa aiba atat de putina putere, nici macar cand sunt conduse de liberali.
Din pacate este aproape imposibil sa-i convingi pe cei multi ca e o alternativa buna. O linie ultraliberala nu ia mai mult de 4% la alegeri, daca le ia si pe alea.
Eu zic ca o sa va manance PSD-ul cu fulgi cu tot, dar sa speram ca ma insel.