joi, 27 august 2009

Despre Madona, tigani si huiduielile de aseara

Concertul Madonei de aseara a fost un spectacol modern, adica un spectacol total: muzica, dans, lumini, scenografie etc. O dovada de inalt profesionalism si arta cultivata intensiv cu dolari americani, caci aceste spectacole costa o avere si produc averi.

Momentul in care Madona a tinut un discurs in favoarea tiganilor si contra discriminarii fata de tigani din Europa de Est a fost unul delicat: regina muzicii a fost huiduita la scena deschisa, desi mesajul ei era unul de toleranta. Ea spunea ca toti oamenii sunt egali si nu trebuie discriminati. Veti regasi acest mesaj si in constitutia Romaniei si in legile noastre dar si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la care Romania a aderat inca de pe vremea cand nici nu se gandea sa o respecte. In general, ideea egalitatii oamenilor ar fi aplaudata de orice roman (aproape), daca nu ar fi alaturata notiunii de tigan. De unde aceasta incrancenare?

Ca sa raspund, am sa fac o paralela cu omul pe care eu il cunosc cel mai bine, adica o sa vorbesc despre mine.

Eu sunt un model de toleranta rasiala si interetnica (de asemenea si de modestie ;-) ): cred sincer ca toti oamenii sunte egali si am chiar o atractie fata de oamenii de alte rase, nationalitati si religii. In fapt, cand eram adolescent si tanar neinsurat preferam fetele cu cel putin un parinte maghiar. Pana la urma chiar m-am insurat cu o asemenea fata si nu am regretat niciodata.

Asta inseamna ca as trece testul suprem, adica m-as fi insurat cu o negresa sau asiatica fara sa clipesc. Recunosc ca am o anumita prudenta fata de musulmani, chiar daca am prieteni musulmani. Aceasta prudenta vine din faptul ca musulmanii devotati gasesc in Coran indemnuri nu tocmai vesele cu privire la crestini.

In ce priveste tiganii, situatia este nuantata. Oricat mi-ar spune mintea ca sunt egalii nostri (cred asta), nu m-as fi insurat cu o tiganca decat, poate, daca nu ar fi trebuit sa locuim in Romania si daca ar fi fost cu totul exceptionala ca persoana. De ce?

Parte din raspuns sta in teama de oprobiul public. Una este sa vorbesti de discriminare, alta este sa alegi cu buna stiinta sa fii discriminat, iar sotul unei tiganci ar fi discriminat fara tagada. Nu pretind bravura aceasta.

Al doilea motiv sta in subconstientul meu: frica pe care o resimteam fata de tigani cand eram copil; bataia pe care am luat-o de la un coleg de clasa tigan; toate experientele neplacute cu tigani si toate asocierile culturale negative la care este expus un roman in legatura cu tiganii, sunt o forta de neinvins. Aceste evenimente si asocieri negative creeaza asa numiti markeri somatici care recheama din suconstient automat sentimentele de teama si dispret pe care le-am asociat involuntar cu tiganii.
Dincolo de ratiune, in subconstientul meu se gaseste o prejudecata rasiala care ma va insoti tot restul vietii si cu care ma voi lupta probabil tot restul vietii.

Banuiesc ca lucrurile stau la fel si cu alti romani.

Spectatorii Madonei au huiduit pentru ca:
  1. Au prejudecati rasiale anti-tiganesti cel putin la nivelul meu, sau mult peste;
  2. Au luat discursul Madonei drept o confuzie gen Romania-tara de tigani si s-au simtit jigniti. Romanul se aprinde imediat daca este comparat sau confundat cu tiganii, o alta dovada a cumplitului prejudiciu rasial pe care il avem.
Mesajul meu este ca discriminarea rasiala este o ologire a sufletului si mintii. Ii putem intelege cauzele, dar este nedreapta pentru ca trateaza toti oamenii la gramada si trebuie sa luptam impotriva ei. Este ca si cum mi-as fi dus degetele la gura ca sa o fluier pe Madona, dar le-as fi muscat ca sa ma impiedic sa scot vreun sunet.

3 comentarii:

George spunea...

Wrong my dear!
Revin odihnit dupa concediu, asa ca pe acest subiect comentez mai mult.
Am crescut in Ferentari (cred ca se stie despre acest cartier bucurestean in toata tara), dupa care m-am mutat in zona Sf. Vineri-Hala Traian (MUUUUULT mai plina de tigani, dar mai centrala) si n-am avut probleme majore cu aceasta natie. Sunt si ei oameni, cu normali si dobitoci care sar la bataie doar pentru ca te uiti la ei. E drept ca fiind mai prost educati (sefii lor vor sa-i tina asa ca sa-i exploateze) rata de infractionalitate si violenta actiunilor e mai mare la ei.
Dar vorbeai de huiduieli. Cred ca astea s-au datorat faptului ca:
1. Tiganii prezenti la concert (si au fost multi din cate am vazut) s-au cam saturat sa li se spuna ca sunt discriminati dar sa nu aiba nici un beneficiu de aici;
2. Romanilor li s-a cam acrit de textul "vai ce discriminati sunt tiganii la voi" si in schimb sa fie tratati ca tiganii de catre vestici si sa fie discriminati doar pentru ca au pasaport romanesc;
3. Ambele categorii sunt satule de "discriminarea pozitiva" cu care ne tot bat la cap statele zise civilizate, sintagma fiind in realitate realitate folosita doar pentru a-i umili pe romani indiferent de nationalitate;
4. Maddona a dat glas unui text scris de un consilier tembel, care citeste pe internet declaratii ale organizatiilor, care chipurile au grija de integrarea tiganilor, dar in realitate nu fac absolut nimic in afara de a toca banii vesticilor si a face scandal. De altfel, dupa ce a zis ce a zis, s-a auzit delicat in microfon un "fuck" dupa reactia publicului la text.
Si eu m-am cam plictisit de prostia cu discriminarea, ea n-a existat si nu exista in Romania, tiganii au dus-o bine, la nivelul dorit de ei, si inaintre si dupa 1989.
Sa amintesc ca ei beneficiaza de admitere la liceu fara examen? Sau ca la Caracal s-a tinut stabor la sediul politiei?
Daca ne gandim la Cehia, care dorea izolarea cu garduri de 3 metri a populatiei tiganesti, la jegul din Italia cu cartierele de carton, despre care chipurile autoritatile nu stiau (desi ocupau de 10 ani multe hectare pe langa Roma, Napoli, samd), de zecile de avioane pline cu tigani pe care Germania le trimitea in Romania prin 1995-2000, indiferent daca aveau pasaport romanesc sau de aiurea...
Concluzie: Maddona nu e proasta, doar are consilieri prosti, iar noi nu discriminam pe nimeni si nu ne inflamam aiurea, doar suntem cam la limita rabdarii si umilintei fata de aroganta vestica.

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
ai dreptate in multe privinte, dar nu sunt de acord ca nu i-am discrimina pe tigani. De exemplu, are un tigan sanse egale la angajare? Tu ii dai sanse egale?
Eu i-as da o sansa pe post de programator, dar m-as abtine pe post de vanzator, de teama sa nu sufere din cauza discriminarii vanzarile (avand in vedere cui trebuie sa vinzi in afacerea mea).
Tatal meu a angajat acum 14 ani tigani si dupa 2 saptamani disparusera toti cu scule, bani si obiecte de valoare care apartinusera colegilor lor. Dupa asta a fost greu sa il mai convingi sa mai angajeze un tigan in urmatorii 10 ani. E complicat, dar trebuie sa facem ceva.

Clopotel spunea...

Ma felicit ca n-am avut nici cea mai mica intentie de a ma duce la show-ul Madonei.Nu numai ca n-am pierdut nimic,dar chiar am castigat.Am citit ca un concert pe care trebuia sa-l tina "diva" la Ljubljana s-a anulat pentru ca nu s-au vandut bilete.Mi-a placut ce am citit...hi hi