sâmbătă, 8 august 2009

Lets be honest: Work sucks!


Fiindca mi-am adus aminte de Dilbert si tatal lui, Scott Adams, hai sa discutam una dintre asertiunile lui: "Munca e de rahat, cel putin cand o compari cu alternativele".

Nu credeti? Pai daca nu ar fi asa, de ce sunt platiti oamenii ca sa vina la serviciu, de ce exista pontaje, cartele, condici de prezenta si supraveghetori?

Daca s-ar decreta: ”saptamana viitoare sa vina la serviciu numai cei care vor, ceilalti sa faca ce vor, pentru ca li se vor plati salariile de la buget”, cati credeti ca ar aparea la birou?

In sine, munca poate fi placuta, daca faci ceea ce iti place sa faci, fara nici un fel de presiune ... adica hobby, nu serviciu.

Am fost crescut cu indemnuri la munca de dragul muncii: pentru a ajunge in societatea socialista multilateral dezvoltata. Abia iesit in capitalism, am avut nevoie de vreo 9 ani ca sa ma prind ca a munci de dragul muncii e o tampenie care se plateste scump.

Dar atunci de ce merita sa muncesti? Iata cateva motive:
  1. Ca sa supravietuiesti.
  2. Ca sa-ti intretii familia.
  3. Ca sa castigi bani cu care sa cumperi ceea ce-ti place (lucruri, experiente, vacante, servicii, orice iti face placere).
  4. Ca sa castigi bani si sa nu mai fie nevoie sa muncesti la un moment dat.
  5. Ca sa lasi ceva in urma ta.
Dintre toate motivele de mai sus, numai 5 inseamna ca te duci la serviciu si pentru altceva decat banii. Dar vai, asta inseamna ca trebuie sa fii parte din ceva cu adevarat important!? Adica neaparat trebuie sa fii parte in proiectul de cautare a inteligentei extraterestre, trebuie sa lucrezi la ONU sau la UNICEF?

Ei bine, societatea noastra este extrem de complexa si nu ar supravietui fara gunoieri, macelari, profesori, politisti, circari s.a.m.d. Daca privesti asa, fiecare isi are rolul si insemnatatea lui si contribuie la propasirea rasei umane. Depinde de tine unde tragi lina importantei.

Eu luni lucrez, am un follow up pentru un client. Simt ca ceea ce fac este important pentru cursantii nostri si ar putea avea impact pozitiv in viata lor. Vreau sa iasa perfect, dar marti as pleca in Costa Rica, Bora Bora, Hawai si m-as mai intoarce la anu' daca as putea. Dar nu pot, cel putin deocamdata.

Niciun comentariu: