Discutam astazi pentru ca azi m-am intlnit cu o doamna din aceasta categorie. Vorbeam cu dansa si ma simteam cuprins de energia formidabila si optimismul ei.
Puteti sa va imaginati? Are peste 100 de angajati, conduce 100.000-120.000 km/an si are 20-30 de intalniri de vanzari in fiecare saptamana, pe langa sedinte de management, intalniri cu furnizorii etc. S-a gandit bine ce raspuns sa dea crizei si a ales sa mareasca salariile, sa cumpere mai multe masini pentru vanzatori si sa accelereze vanzarile, pentru ca multi competitori o iau mai incet in aceasta perioada ca sa reduca costurile, iar asta este o ocazie pe care nu putea sa o scape! Deloc paradoxal, intr-un timp cand aproape toti scad si concediaza, compania ei se mentine la nivelul lui 2008 si castiga cota de piata.
Irina Socol, fosta mea sefa de la SIVECO, muncea in medie 17 ore/zi. Liviu Dragan, directorul TotalSoft, avea zile in care avea 4-6 intalniri de vanzari in afara biroului, la sediul clientilor. Seara avea energie pentru 3-4 sedinte, iar in drum spre casa mai avea o intalnire de afaceri.
Nu poti sustine un asemenea ritm daca nu ai pasiune pentru ceea ce faci. Una dintre cele mai mari calitati, dar si una dintre cele mai mari slabiciuni ale unui antreprenor este pasiunea pentru compania pe care a fondat-o. Unii dintre ei se identifica complet cu compania, ceea ce le da mari dureri de cap cand compania devine prea mare ca sa fie gestionata ca un start-up. Fara indoiala insa, companiile lor isi datoreaza ascensiunea pasiunii, energiei si pozitivismului fondatorilor lor.
Acesti oameni sunt oameni obisnuiti, dar au gasit in ei insisi motivatia pentru apriga batalie a crearii si dezvoltarii unei afaceri. Ei nu sunt perfecti, au calitati si defecte, dar focul interior al pasiunii este responsabil in mare parte de succesul lor. Sigur ca este usor sa gasesti motive sa le minimizezi reusita, cum ar fi relatiile sau norocul, dar fara adrenalina pasiunii lor si fara energia generata in acest fel, aceste afaceri nu ar fi fost ceea ce sunt astazi. Ei sunt eroii capitalisti ai tranzitiei Romaniei si oameni ca ei vor exista atat timp cat tara noastra se va bucura de libertate.
Daca doriti sa deveniti proprii stapani, sa creati o firma si sa o cresteti, luati-le exemplul, aprinde-ti focul pasiunii si obstacolele se vor narui in fata voastra!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu