Tot romanul se vrea sef, desi majoritatea nu au nici aptitudinile si nici cunostintele necesare pentru a fi manageri cu performante decente. Sunt uimit cat de des vad structuri organizatorice cu multe niveluri de management si cu foarte putini subordonati. Aceste structuri arata cat de mare este setea romanului dupa sefie, sefie cu orice pret, fie si numai pe cartea de vizita.
Eu insumi am facut parte din asemenea structuri aberante. La Ambasada Romaniei din Costa Rica eram Seful Biroului Consilierului Economic pentru 7 tari, dar eram singur ... La Siveco eram International Business Director (sau asa ceva) dar aproape tot timpul am fost singur. In ultimele luni am primit o colega in departament si eram un sef si un subordonat. La inceput glumeam spunand ca, daca vreau o clipa de intimitate, atunci convoc o sedinta de departament. La Chara Software aveam mari dubii cu privire la cine este seful meu, iar o parte dintre colegi se intrebau si ei cui trebuie sa dea ascultare de fapt.
Un om poate gestiona eficient activitatea a 5-7 subordonati. Cu cat are mai multi subordonati, cu atat trebuie sa-si dedice mai mult timp managementului si coachingului si mai putin timp executiei. Un manager cu 1-2 subordonati nu are ce gestiona! 90% din timp el trebuie sa faca lucruri, nu sa conduca, deci ce fel de manager este el?
Mai mult, in multe cazuri, el este competitor direct cu subordonatii sai. Cand ai un sef de vanzari si un subaltern sau doi, el trebuie sa aiba target de vanzare, dar pozitia de sef ii permite sa-si aleaga conturile si sa aiba un acces mai bun la resursele de vanzare si marketing: fonduri, masini, proiector, consultanti de presales, consultanti tehnici pentru ofertare etc. De aici si pana la instalarea conflictului intre el si subordonati nu este decat un pas de furnica.
Seful lui va discuta numai cu el, caci nu are rost sa vorbeasca si cu ”gradele inferioare”. Ceea ce stie el este alterat de conflictul cu subordonatii si de interesul lui personal, asa ca seful lui va fi sistematic dezinformat.
Structurile de acest fel sunt niste fanfaronade costisitoare si ineficiente - niste aberatii manageriale care nu au cum sa dea rezultate. Un fel de management tip ”Dorel-bautorul coniacului Unirea”: unu cu sapa si 9 cu mapa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu