
vineri, 30 ianuarie 2009
Esti razboinic sau pampalau?

joi, 29 ianuarie 2009
Keep the best, fire the rest?

marți, 27 ianuarie 2009
Cei ce abandoneaza vor muri in zapada disperarii

- Daca il apuca disperarea si se opreste din mers, va ingheta si va muri.
- Daca se lasa doborat de oboseala, va ingheta si va muri.
- Daca greseste drumul si se rataceste, va ingheta si va muri.
duminică, 25 ianuarie 2009
Invatamantul romanesc, intre socialism si fascism

- Se presupune ca unii copii se nasc ”supra-dotati” adica mai buni decat alti copii. Daca unii se nasc cu capacitati superioare altora, atunci sunt super-oameni, sau oameni de o categorie superioara, ceea ce contravine principiilor de baza ale democratiei si ale Organizatiei Natiunilor Unite, ale dreptului nostru, ale moralitatii si chiar ale religiei crestine, conform carora, toti oamenii sunt egali la nastere.
- Daca unii se nasc superiori altora, iar noi ii mai si trimitem la scoli sau in clase de ”supra-dotati”, de ce sa nu ceara ei in virtutea acestei superioritati, dreptul de a-i conduce pe ceilalti, inferiori inca de la nastere? Asta ar insemna ca unii se nasc cu o sa in spinare, ca sa fie condusi, iar altii cu pinteni, ca sa conduca. Daca asta nu e fascism, eu sunt Podul de la Cernavoda!
miercuri, 21 ianuarie 2009
Cat costa producerea ofertelor la firma voastra?

- Crearea de template de oferte, usor de utilizat si de personalizat de catre vanzatori.
- Delegarea unei parti a muncii catre personal non vanzari, cum ar fi asistenti de vanzari care sa aiba in sarcina formatarea ofertei, armonizarea continutului, tiparirea si legarea ofertei.
- Achizitionarea unui software specializat pentru managementul si crearea ofertelor.
- Crearea unui departament de ofertare.
luni, 19 ianuarie 2009
Redactarea ofertelor-cat costa si cat face?

- Vanzatorul face mult cut&paste, care afecteaza coerenta documentului.
- Nu toti vanzatorii scriu bine, asa ca unele oferte ar putea fi chiar stangace.
- Propunerile nu au acelasi ”look&feel” ceea ce este daunator, pentru ca dauneaza imaginii de companie profesionista si interfereaza cu eforturile de branding.
- Vanzatorii uita adesea sa adauge ultimele detalii tehnice, sa schimbe versiunea descrierilor tehnice sau sa adauge conditii legale sau comerciale absolut necesare, in lipsa carora compania poate pierde bani sau poate fi actionata in judecata.
- Nu mai putin important, scrierea ofertelor consuma o mare parte din timpul vanzatorilor, costa si dureaza prea mult.
- Faceti cut&paste pentru sectiuni intregi din ofertele la care lucrati? da/nu
- Puteti scrie oferte noi doar schimband numele clientului si preturile (”oferte la cutie”)? da/nu
- Cat timp va ia ca sa scrieti o oferta noua?
1/2 ora
1/2-1 ore
1-2 ore
2-4 ore
Mai mult de 4 ore, adica ... - Stiti cat costa sa scrieti o oferta noua? .....................
- Cati vanzatori scriu oferte in organizatia voastra? .......................
vineri, 16 ianuarie 2009
Criza - sfarsitul prefacatoriei

Nu am iubit nici o companie la care am lucrat, cu exceptia celor care erau proprietatea mea. Mi-am respectat intotdeauna angajatorul, am avut mereu o etica rigida fata de compania care ma platea si care se putea baza 100% pe onestitatea mea, dar atat.
Relatia dintre angajat si angajator este una comerciala. Angajatorul il plateste pe angajat cu bani pentru timpul si energia pe care acesta le ofera angajatorului. Cred ca ambele parti trebuie sa poata renunta la acest contract oricand nu mai sunt multumite, sau pur si simplu gasesc un aranjament mai bun. In realitate, atat criza cat si perioada de crestere au demonstrat ca afirmatia mea este corecta.
In timp ce companiile clamau respectul fata de angajati si valorile companiei, numerosi angajati se foloseau de situatia favorabila lor pe piata muncii cerand si obtinand salarii si beneficii nejustificate prin aportul lor la valoarea adaugata in companie. Angajatorii taceau si inghiteau pentru ca nu aveau incotro. Din cand in cand replicau cu ”cultura companiei”, team buildinguri pentru comunicarea valorilor si programe de ”corporate social responsability” ca sa arate ca firma are o inmima si ea bate pentru angajati. Multi angajati isi declarau loialitatea fata de ”culorile companiei” dar mergeau la interviuri si plecau din companie daca aveau o oferta net mai buna.
Colegii care faceau mare caz de atasamentul lor pentru companie erau cei mai prosti sau cei mai fricosi, adica aceia care nu ar fi gasit o oferta mai buna, sau erau prea lasi pentru a o lua de la inceput intr-o alta firma.
Acum s-a intors roata: e o piata a angajatorului, pentru ca nu mai sunt atat de multe locuri de munca, iar multe companii opereaza reduceri.
Aceeasi angajatori care vorbeau pana mai ieri cu lacrimi in ochi despre grija fata de angajati, opereaza acum reduceri de personal si chiar discuta despre concedierea oamenilor scumpi din firma si inlocuirea lor cu altii, la fel de buni, dar dispusi sa se angajeze acum pe mai putini bani.
Prefacatorie si de o parte si de alta! Minciuna si impostura de ambele parti! Numai ca acum se vede cu ochiul liber.
Patronul si angajatul ar trebui sa se priveasca drept parteneri de afaceri. Ei ar trebui sa inteleaga ca s-au asociat pentru prosperitate, ca au un interes comun, pana la un punct, adica pana acolo unde interesul comun (prosperitatea companiei) se intalneste cu interesul personal (prosperitatea persoanei). Ei trebuie sa-si negocieze relatia si sa o transforme intr-un parteneriat corect.
Daca acest parteneriat negociat va fi corect si va functiona pentru mai mult ani, atunci si numai atunci, angajatul va dezvolta si atasament pentru firma, iar angajatorul (persoana) o relatie personal autentica cu unii dintre angajati. Fara prefacatorie, fara inselaciune.
joi, 15 ianuarie 2009
Legea economiei si Napoleon Hill

duminică, 11 ianuarie 2009
O paralela intre vanzatorul de tip nou si vanzatorul de tip vechi

- Mai intai, dupa anii '50 am asistat la o crestere a competitiei datorate depasirii cererii de catre oferta. Asta a facut sa nu mai fie suficient sa ai marfa, ca sa o vinzi. Discutam desigur despre tarile capitaliste, nu desrpre cele cufundate in eroarea abominabila care a fost comunismul. Forta de vanzari a devenit mai importanta si tehnicile de vanzari mai valoroase in acest context.
- Dezvoltarea marketingului are legatura cu no. 1. Marketingul, brandingul au afectat puternic vanzarile. Nu-i totuna sa vinzi un produs bine pozitionat cu a vinde un produs prost pozitionat si nesustinut de marketing.
- Curentul vanzarii consultative din anii '80 a venit sa recunoasca schimbarea cumparatorului, care a devenit tot mai pretentios, mai educat si mai constient de puterea sa. Cumparatorul modern nu se mai lasa prostit de tehnici de inchidere si prezentari la cutie invatate pe de rost. El cere o atitudine de consultant, etica si profesionalism din partea vanzatorului, cel putin pentru vanzarile de valoare mare.
- PC-ul a modificat pentru totdeauna modul in care lucreaza vanzatorii si departamentele de vanzari. El este o unealta de productivitate, dar prost utilizat nu face altceva decat sa-i tina pe vanzatori departe de clienti si pe sefii lor departe de realitatea din teren.
- CRM-ul continua sa se maturizeze si sa schimbe productivitatea vanzatorilor si departamentelor de vanzari, desi mai are inca pana va deveni omniprezent.
- Telefoanele mobile, faxurile, Internetul, posta electronica, messengerele au apropiat vanzatorii de clienti mai mult ca niciodata. Viata vanzatorului a devenit mult mai alerta din cauza acestor inventii. Multi fac cu greu fata numarului prea mare de interactiuni sociale pe care trebuie sa le aiba vanzatorul modern.
- Calatoriile cu avionul ieftine au largit raza de actiune a vanzatorilor, in timp ce aglomerarea asezarilor urbane au marit timpul petrecut calatorind pentru a discuta cu clientii situati aproape de biroul vanzatorului.
- Raza de actiune a vanzatorilor a determinat cunoasterea limbilor straine si invatarea etichetei din alte state. Avem mult mai multi vanzatori care stiu limbi straine si sunte adevarate enciclopedii ambulante.
- Produsele si serviciile au devenit tot mai complexe, asa incat vanzatorul modern trebuie sa stie tot mai multe, sa invete tot timpul si sa adopte educatia continua.
- Multe produse si servicii au devenit "commodities" si nu se mai vand astazi prin forta de vanzari ci prin supermagazine si Internet. Lor le-au luat locul alte produse si servicii, unele cu totul necunoscute cu cativa ani in urma.
- Etica a ramas o chestiune delicata. Un vanzator nerusinat era terminat in trecut cand tot teritoriul lui ii afla reputatia. Azi, Internetul iti poate raspandi reputatia indoielnica chiar mai usor.
marți, 6 ianuarie 2009
Goana dupa sefie creeaza structuri absurde in companiile romanesti

Tot romanul se vrea sef, desi majoritatea nu au nici aptitudinile si nici cunostintele necesare pentru a fi manageri cu performante decente. Sunt uimit cat de des vad structuri organizatorice cu multe niveluri de management si cu foarte putini subordonati. Aceste structuri arata cat de mare este setea romanului dupa sefie, sefie cu orice pret, fie si numai pe cartea de vizita.
duminică, 4 ianuarie 2009
Cum se construieste o vanzare incepand de la avantajul competitiv
