Trainingurile si workshopurile urmaresc obtinerea de rezultate diferite, iar de aici rezulta metode diferite pentru a promova schimbarea si imbunatatirea organizationala in organizatia client. Cand spun ”rezultate diferite”, ma refer la obiective si scopuri care se doresc atinse.
Trainingul urmareste imbunatatirea performantei individuale. Performanta individuala este o functie de:
- Vointa, adica disponibilitatea de a invata, de a te schimba, de a face un efort suplimentar. Dorinta este legata de motivatie si atitudine.
- Abilitate, care se refera la cunostinte, indemanari si incredere.
- Oportunitate, care se refera la sustinerea organizatiei (pentru puterea de decizie, pentru oferirea de suficient timp pentru a performa, de echipamentele din dotare etc.) si la bariere (informatii inadecvate, proceduri inflexibile, resurse insuficiente etc.).
Workshopurile se centreaza pe oportunitate si vointa. Abilitatea (cunostintele necesare) sunt o ipoteza necesara si se presupune indeplinita din start.
Trainingul se centreaza pe abilitate si vointa si are un efect foarte mic asupra oportunitatii. De aceeam programele de training nu isi propun sa restructureze postul de lucru, sa schimbe suustinerea organizatiei sau sa inlature barierele organizationale.
Schimbarea urmarita de workshopuri este sa inlature barierele, sa intareasca suportul si sa motiveze vointa. Workshopurile sunt excelente pentru a rezolva o problema; pentru a imbunatati colaborarea in echipa sau climatul de colaborare, comunicarea in echipa; sunt bune pentru a proiecta sisteme, planuri, procese; pentru a introduce un nou produs sau serviciu, etc.
Schimbarea provocata de training vine prin invatarea de lucruri noi; dezvoltarea abilitatilor; cresterea increderii in sine; schimbarea modului in care oamenii privesc o situatie etc.
Workshopurile se ocupa de grupuri si de schimbarea organizationala. Trainingul se cetreaza pe schimbarea persoanei si pe comportamentul individiual.
Nu alegem trainingul contra workshopului sau invers pe baza de superioaritate a unuia fata de celalalt, ci alegem instrumentul potrivit in situatia data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu