Fukuyama a fost un membru cheie al administratiei Reagan si a contribuit la dezvoltarea neoconservatorismului. In 1992 el a scris o carte care a provocat o intensa dezbatere la nivel mondial: ”The End of History and The Last Man”. In aceasta carte, Fukuyama arata ca aspiratia spre libertate a omului este intrinseca, iar istoria s-a scris sub influenta luptei pentru libertate. Cum democratia este primul si singurul sistem politic care recunoaste si garanteaza libertatea individuala, odata ce oamenii vor ajunge la generalizarea democratiei si libertatilor individuale, atunci aceasta forta motrice a istoriei va inceta sa actioneze. Asta nu inseamna ca democratia nu se va schimba, ci doar ca va evolua fara violenta si cu pastrarea esentei ei, anume libertatea individuala si egalitatea tuturor oamenilor.
Cartea a fost scrisa imediat dupa caderea regimurilor comuniste in toate tarile estului, inclusiv in Rusia, dupa destramarea URSS. Entuziasmul lui Fukuyama era justificat de aparentul triumf al democratiei impotriva tiraniei. Se parea ca regimurile totalitare vor fi treptat inlocuite de democratie si, nu peste mult timp, intreg Pamantul va fi guvernat de respectul drepturilor cetatenesti, egalitatea intre oameni si dreptul lor la participarea la treburile statului.
Lucrurile nu au evoluat in aceasta directie, daca ne uitam la supravietuirea comunistilor nord-coreeni si cubanezi, la recrudescenta regimurilor de extrema stanga din America de Sud, la autoritarismul patronat de Partidul Comunist in China si la provocarea pe care au aruncat-o islamicii lumii libere. Desi toate acestea par sa contrazica tezele lui Fukuyama, este inca posibil ca el sa fi avut dreptate pe termen lung.
Daca evolutia spre un Pamant liber nu este garantata si nici nu se va infaptui chiar atat de usor cum parea la inceputul anilor '90, un lucru mi se pare mie clar: cultura occidentala este superioara celorlalte culturi in ce priveste drepturile si libertatile cetatenesti. Chiar daca celelalte culturi au elemente valoroase pentru umanitate, singura cultura care recunoaste un set de drepturi minime, inalienabile, de nedesprins de fiinta umana, este cultura occidentala. Este singura cultura care celebreaza fiinta umana.
Singura cale de a asigura libertatea persoanei este sa pui drepturile individului deasupra drepturilor colectivitatii, altfel vor fi nenumarate ocazii in care ”binele comun” va justifica incalcarea drepturilor elementare ale indivizilor. Descoperirea ”individualismului” a fost una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii.
Déclaration des droits de l'Homme et du citoyen (Declaratia drepturilor omului si cetateanului) adoptata de Adunarea Constituanta Franceza in 1789 reprezinta piatra de hotar a democratiilor moderne.
Aceasta bijuterie a civilizatiei vestice nu a mai fost dezvoltata de o alta civilizatie. Estul Europei, tari din America Latina si America de Nord, Australia, tari asiatice, Africa de Sud, s.a., nu au facut altceva decat sa importe modelul vest-european si sa-l aplice la ei acasa pentru a-si elibera cetatenii.
Valorile vest-europene sunt singurele valori politice care asigura libertate si egalitate de sanse pentru toti cetatenii. Prin asta este cultura vest-europeana superioara altor culturi. Asta este, in primul rand, contributia culturii vest-europeane la viitorul omenirii.
Asta este ce trebuie sa aparam, daca vrem sa fim liberi noi si urmasii nostri.
2 comentarii:
Bijuteria e cam falsa, mai ales ca zilele astea discutam de "rezolvarea" crizei de catre statele vestice.
Nimeni nu e liber atata vreme cat traieste intr-o societate umana si se supune legilor acesteia. Daca religia a incercat sa impuna in principal legi morale, statul secular impune tot felul de limitari ale libertatii.
Ca sa fiu mai clar, atunci cand statele decid transferul banilor de la persoane care muncesc catre companii care se plang ca le scade profitul, despre ce libertate individuala vorbim?
Trebuie sa recunosc ca ai un sambure de adevar aici. Daca nu ne pazim libertatile vom ajunge sclavi moderni inconstienti. Deja peste 50% din ceea ce castigam ne este confiscat de stat si directionat in moduri in care nu am fi de acord si nu prea suntem intrebati.
Trimiteți un comentariu