miercuri, 11 februarie 2009

Un buget complet aiurea

Macroeconomia este o stiinta inconjurata de o aura nemeritata de ezoterism. Oamenii par sa creada ca in economie minunile sunt posibile. Acesta pare sa fie motivul pentru care atat cetatenii, cat si guvernele par sa fie convinse de aberatii precum aceea ca un deficit mai mare ne-ar putea ajuta sa iesim din criza.

Un deficit mai mare este o datorie pe care o acoperi fie tiparind bani si declansand cel mai nociv fenomen din economie (inflatia), fie imprumutand bani. Cand imprumuti bani, asa cum se gandeste guvernul nostru sa finanteze deficitul, inseamna ca incepi sa consumi din ceea ce vei produce in anii viitori, adica muti si amplifici problemele in anii care vor urma. Este un mod de a scapa de datorii facand datorii si mai mari.

Actualul buget mi se pare lipsit complet de realism.  In Ziarul Financiar de ieri, Sorin Paslaru se indoieste ca guvernul va obtine venituri cu 18% mai mari in 2009, in conditiile in care cresterea economica bugetata este de 2,5%. Cresterea veniturilor statului se bazeaza pe o majorare cu 3,8% la CAS si o crestere cu 33% a accizelor, dar si pe cresterea impozitului pe profit (3%), cresterea impozitului pe venit (9%) si cresterea TVA (9%).

CAS-ul a crescut, dar multe firme isi incurajeaza angajatii sa treaca pe PFA si multe salarii albite in anii trecuti se vor intoarce ”la plic”. In plus, unii dintre contribubilii pe care se bazeaza guvernul devin someri si consumatori, in loc sa ramana contribuabili.

Afacerile merg prost si in aceste conditii cresterea impozitului pe profit in conditiile pastrarii cotei unice la 16% mi se pare hilara. PIB-ul este totalul valorii agregate create la nivel national intr-un an. Daca PIB-ul creste cu 2,5% (sa dea Domnul!), singura motivatie ca TVA sa creasca cu 9% ar fi taxarea unor operatiuni netaxate anul trecut, din economia paralela. In conditii de criza economia paralela tinde sa creasca nu sa scada, dar poate are guvernul un praf magic care sa scoata la iveala afacerile la negru si sa puna TVA florareselor si taranilor care isi vand marfa direct la consumator, cu doua putini agatate de bicicleta.

Adevar va spun, vin vremuri nasoale, in care trebuie sa deveniti vanzatori tot mai buni ca sa compensati in buzunarul propriu criza si prostia guvernului.

Niciun comentariu: