vineri, 18 iunie 2010

10 motive pentru care prospectarea trebuie sa continue si vara

Majoritatea companiilor incetinesc sau chiar opresc activitatea de prospectare in cursul verii, pe principiul ca oricum prospectii pleaca in concediu si ar fi inutil si ineficient sa continui prospectarea.

Eu sunt intr-un dezacord violent cu aceasta opinie. Iata de ce:
  1. Chiar daca toti prospectii ar pleca in concediu cate o luna in fiecare vara, ceea ce este fals, asta ar insemna ca ar lipsi doar o luna din 3. De ce sa opresti prospectarea?
  2. Daca prospectii ar lipsi in proportie de o treime, totusi competitia incetineste cu cel putin 50%, asa ca efectul va fi ca vei gasi mai multi prospecti, nu mai putini.
  3. Toata experienta mea ca vanzator si acum in calitate de consultant arata ca prospectarea vara aduce la fel de multi prospecti, daca nu chiar mai multi.
  4. Daca opresti prospectarea in timpul verii, nu vei avea destule oportunitati in pipeline pentru trimestrul 3 si pentru trimestrul 4, cand vanzarea accelereaza.
  5. Prospectii continua sa aiba probleme in cursul verii. Pentru multi dintre ei apar evenimente determinante, probleme care declanseaza decizia de achizitie. E o prostie sa nu fii acolo pentru ei, atunci cand se decid sa cumpere.
  6. Publicitatea scade vara, deci mesajele tale de marketing si campaniile de promovare vor fi mai bine receptate.
  7. Activitatea economica scade si la prospecti, asa ca multi dintre ei vor fi mai dispusi sa investeasca timp in discutia cu un furnizor si pentru evaluarea ofertei tale.
  8. Inactivitatea tampeste vanzatorii si le toceste spiritul combativ. Cea mai buna cura pentru vanzatori este sa continue sa prospecteze si sa vanda, nu sa haladuiasca pe net cu ochii la aparatul de aer conditionat din birou.
  9. Chiar daca prospectii iau mai putine decizii de achizitie vara, asta nu inseamna ca restul procesului de vanzare nu se poate desfasura in cursul verii.
  10. Daca dispari din peisaj in timpul verii si abandonezi potentialii clienti cu care te afli deja in discutii, unii vor trage concluzia ca nu te intereseaza compania lor prea mult si vor cumpara de la cei care continua sa munceasca si vara.

Niciun comentariu: