Peste tot in lume, pe toate bursele importante, mari companii au o valoare bursiera superioara valorii afacerii, pentru ca bursa le confera un premium pentru valoarea brandurilor comerciale aflate in portofoliul lor.
So far, so good, cum ar spune americanul neaos, adica ar fi bine, daca ar fi adevarat. Statisticile de vanzarei arata ca numarul brandurilor este in crestere exponentiala. Cu cat creste numarul acestora insa, se reduce diferentierea lor. Cu cat consumatorii le percep ca fiind mai putin diferite, cu atat scade capacitatea brandurilor de a contribui la cresterea vanzarilor companiei, adica la valoarea companiei. Asta inseamna ca brandurile nu valoreaza atat de mult, ci mult mai putin, ceea ce inseamna ca valorile umflate la bursa ale actiunilor companiei pe baza portofoliului de branduri, sunt exagerate, formeaza un ”bubble” care se va sparge la un moment dat impingandu-ne intr-o noua criza.
Nu toate brandurile isi pierd valoarea. Exista branduri care nu numai ca nu-si pierd valoarea, dar si-o cresc. Autorii le numesc ”energy brands”. Ceea ce le caracterezeaza este continua inovatie, prospetimea ideilor noi si cresterea continua a valorii pe care o ofera clientilor lor, transformati acum in fani. Ganditi-va la Apple, Google sau Nike, de exemplu.
Si daca vreti sa stiti cum se creeaza un brand cu energie, autorii au dedicat acestui subiect o treime din carte. Ei au o metodologie de creeare a unui brand cu energie pe care o puteti folosi daca gasiti resurse interioare de energie, gandire creatoare, optimism si o minte deschisa.
O carte buna pentru marketeri, directori generali si antreprenori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu