vineri, 11 decembrie 2009

Cum sa descifram pozitia lui Horia Roman Patapievici?

Horia Roman Patapievici este un intelectual de mare clasa. Este de ajuns sa citesti ceva scris de el ca sa-ti fie clar ca este inzestrat cu o inteligenta si o cultura deosebite.

Rafinamentul cultural si inteligenta lui Patapievici l-ar recomanda pentru analize rationale. El ar trebui, mai mult decat altii, sa poata face un pas inapoi si sa analizeze situatia politica fara patima.

Ei bine, aceasta supozitie este gresita, pentru ca nu ia in calcul experientele trecute ale lui Patapievici.

Suntem prizonierii experientelor noastre. Eu nu pot fi obiectiv cand este vorba despre Ion Iliescu. Trecutul meu de ”golan” din Piata Universitatii, de ”baiat cu portavocea” din agitata mea studentie inginereasca (2 ani la Universitatea din Ploiesti si abandon - am terminat ASE-ul) ma situeaza pe pozitii nu adverse ci beligerante cu fostul Presedinte al Romaniei.

Cand eu ma gandesc la Ion Iliescu, imi aduc aminte cum cadeau prietenii mei sub loviturile de scanduri si bate ale sustinatorilor lui, cum ma cautau politistii la facultate cu insinuarea ca as avea legaturi cu teroristii arabi, cum m-au trimis in judecata pentru organizarea unei demonstratii ilegale, vad studentul pe care l-am scapat din inchisoare si care apoi s-a sinucis din cauza traumelor suferite acolo ...
Nu este cale de impacare si nici pace nu va fi pana cand acest individ sinistru nu va parasi aceasta lume.

Acum, ganditi-va la Patapievici:
La revolutie a fost arestat si condus la Rahova (daca imi aduc bine aminte). Intr-o nuvela el povesteste cum a vazut oameni torturati ingrozitor si cum ii auzea pe gardieni discutand despre faptul ca vor fi impuscati.

In scurt timp de la arestare a fost adus pentru interogare intr-o camera de unde era tarata o victima batuta in mod infiorator. S-a simulat o executie impotriva grupului lui.

Patapievici, ca multi altii, vede in PSD continuatorul PCR. Geoana este fiul unui general de securitate. Probabil ca in ochii lui Patapievici, Geoana este un descendent direct al celor care l-au facut sa simta ca va muri in curand. Basescu este, in schimb, inamicul lor, omul care a condamnat comunismul oficial. Cred ca aici trebuie cautata sursa atasamentului aproape orb pe care il simte HR Patapievici fata de Basescu si sursa ostilitatii fata de Mircea Geoana.

Ca un addendum, Plesu ar putea sa simta ceva similar. In ciuda dezamagirii personale in relatia cu Basescu, alternativa Geoana ar putea sa-i trezeasca amintirea surghiunului ca bibliotecar din perioada dizidentei anticeausiste.

Sa ii intelegi pe oameni este o abilitate cheie pentru un vanzator. Ca vanzator incerci sa te pui in pielea celuilalt, sa simti ce simte el, ca sa-l poti intelege.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Marian,
In primul rand despre partea de vanzari. O greseala importanta (fatala a fost vizita malefica) a rosilor a fost lipsa de contracarare pe Internet a acuzatiilor de filocomunisti (spatele cu iliescu, evanghelie, guzagai) facute de gherila spamista portocalie, mult mai buna in mesaje decat cea rosie.
Exercitiu pentru tine ca vanzator, ce mesaj trebuiau sa vanda rosii in contextul actual? Pierderea masiva a voturilor din diaspora a contat destul de mult.

Sa trecem pe partea cognitiva ;)
Atacul la moguli, principala arma a lui basescu din campanie - dpdv al meu, nu este specifica pentru un candidat de dreapta.
Acesti moguli n-au fost pana acum condamnati definitiv pentru presupusele lor infractiuni. Daca suntem un stat democratic trebuie sa existe prezumptia de nevinovatie, si seful statului nu ar trebui sa fie primul care o incalca.
Televiziunile, ziarele, etc... sunt societati comerciale si pentru bani, sau interese comerciale, pot sa faca legal tot ceea ce vor. Daca cna nu a ridicat licenta nici unei televiziuni pentru miile de reluari ale unui clip dubios, inseamna ca a fost legal. Nu a fost moral! Dar, si in tarile civilizate institutiile (acolo sunt institutii) de presa sunt partizane si este un lucru cunoscut. Daca privesti datele (este din memorie) realitatea tv a avut aprox 150 - 200k telespectatori in ziua clipurilor si peste 1M la confruntarea cu vizita malefica. Mai mult, tot din Catavencu (revista mogulului) au aparut informatiile despre vizita. Victoriile lui basescu si a lui Constantinescu au fost datorate tot televiziunior, si iliescu nu a dat in moguli chiar daca e de stanga!
Ai dreptate suspiciunile si zgomotul referitor la averile mogulilor arata ca este ceva putred, dar justitia inca nu a dat decizia!
Un mic exemplu, in SUA Bill Gates si MSFT (actionari, executivi, etc...) sunt printre sponsorii principali ai Republicanilor. In special dupa procesul antitrust din perioada Clinton. Influenta lor (MSNBC, portal, etc...) este foarte mare in difuzarea de informatii. Niciodata nu a fost Bill atacat de un candidat democrat. Ai dreptate ca nu au fost atacuri murdare ca la noi, dar daca justitia nu se pronunta...

Hai sa ne detasam de bec, ccr, rosii, portocali, galbeni, televiziuni si ziare de scandal, si sa pregatim un an 2010 mai bun!

Marian Hanganu spunea...

Draga Razvan,
Singurul lucru pe care puteau marsa rosii era stabilitatea si capacitatea de a da un guvern care sa lupte cu criza.
Mesajele revansarde contrastau cu aceast mesaj.
Basescu a identificat doua uri ale poporului din fruntea listei:
-ura fata de parlamentari (la care au contribuit si parlamentarii din plin)
-ura fata de oamenii cei mai bogati. Romanii nu cred ca se puteau face averi de sute de milioane de euro in 20 de ani fara coruptie (si in mare parte au dreptate).
Basescu si-a executat mesajul mai bine decat rosii. La diferenta asta, se poate ca vizita la Vantu sa-l fi costat pe Geoana Cotroceniul.
Vorba ta, hai sa ne uitam inainte, nu in marsarier!

George spunea...

HRP a fost mai mult decat dubios la faza asta. Din pacate dorinta de parvenire e mai mare decat statura morala. Nu ca altii ar avea statura asta, dar teoretic asta ne-am dori. In fine, structura psihica a celor care ajung ceva prin polittica e defecta in tara asta.

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
eu nu cred ca motivatia lui HRP este parvenirea, ci aceea despre care vorbeam in postarea mea. Evident, este posibil sa ma insel, la fel de mult cum este posibil sa am totusi dreptate.