vineri, 11 decembrie 2009

Fraudele nu au influentat rezultatul alegerilor!


Ma enerveaza ca scriu atat de mult despre politica pe blogul meu despre marketing si vanzari, dar asta e prioritatea momentului. Incerc sa va dau macar interpretari diferite, ca sa fiu interesant de citit.

Imi cer scuze fata de cei care au alta opinie despre evenimente. Nu vreau sa spun ca sunt detinatorul adevarului absolut. Imi spun doar parerea si va invit sa v-o precizati pe a voastra fara cenzura, alta decat a bunelor maniere.

Nu stiu cati dintre voi au participat la alegeri in sectiile de votare. Eu am participat la alegeri in 1990 si 1992, ca observator din partea PNTCD. Stiu mecanismul.

Imaginati-va cum se intampla lucrurile la alegerile prezidentiale din Romania: presedintele de sectie, plus reprezentantii partidelor formeaza o comisie, care pregateste voturile, listele electorale si supravegheaza alegerile. Toata ziua stau cu ochii unii pe altii. La ora 21 inchid sectia, parcheaza stampilele si deschid urnele. Voturile sunt puse pe categorii si numarate de mai multe ori, sau cu glas tare, ca fiecare sa constate numarul.

Voturile nule sunt discutate de comisie. Daca se ivesc discutii (stampila nu se vede, nu e in patrat, e pe linie etc.) se discuta intre toti membrii. De obicei se cade de acord in aceste cazuri. Merita sa fii de acord cu regula, caci un vot care se descalifica de la tine pe regula va fi urmat cu certitudine de alte voturi ale celorlalti, aflate in aceeasi situatie. Rareori exista opinii divergente, caci regulile sunt clare.

La final se trec rezultatele pe procesele verbale. Presedintele ia unul impreuna cu sacii cu voturi, iar reprezentantii partidelor cate o copie. Reprezentantii pleaca acasa sau la partid, iar presedintele la Biroul Electora ca sa predea voturile si buletinele. La doi candidati, tot procesul dureaza o ora. Dupa aceasta ora, reprezentantii partidelor pot comunica rezultatele prin telefon, sms sau e-mail la partid pentru centralizare. Nu este nevoie sa trimita copiile proceselor verbale. La partid pot verifica totalul cu voturile celor doi candidati, plus voturile nule si totalul de buletine cu buletinele ramase si buletinele de vot utilizate. Nu ai cum sa gresesti, sau este foarte improbabil.

In aceste alegeri, reprezentantul PDL a fost singur cu reprezentantii PNL, PSD, UDMR, PRM etc, plus presedintele comisiei. Este aproape imposibil sa faci frauda - chestie de Mision Impossible sau Prison Break.

La Birourile Electorale Judetene se aduna voturile si se verifica cheile matematice, apoi se transmit datele la Biroul Electoral Central.

Partidele folosesc programe software specializate pentru centralizare, desi ar fi suficient un MS Excel cu cateva macrouri. Practic, toata lumea trebuie sa ajunga la acelasi rezultat, fapt observat de apropierea rezultatelor PDL de rezultatele BEC. PSD si PNL au ajuns si ei la aceleasi rezultate - asa se explica tacerea lor pe masura ce infrangerea se contura clar.

Sectiile din strainatate sunt supervizate de catre personalul Consulatelor Romaniei. Ca unul care a lucrat in serviciul diplomatic pot sa va confirm ca MAE colcaie de copii de fosti securisti si activisti PCR. Este putin probabil ca acestia sa fie favorabili in masa PDL-ului. Cred ca majoritatea sunt favorabili PSD. Daca nu credeti, verificati tarile in care comunitatea romaneasca este mica si o sa vedeti ca Geoana este castigator, nu pentru ca are mai multi sustinatori printre rezidentii acestor tari, ci pentru ca a primit votul celor din Consulat si din Ambasada.

Cred ca majoritatea dintre ei nu s-ar implica in nicio frauda, nici macar pentru PSD. Stiu si ei ca o ancheta ar scoate adevarul la iveala si nu vor sa faca puscarie.

PSD si PNL stiu sigur ca au pierdut alegerile, pentru ca au dus numaratorile paralele pana la capat.

Fraudele prin mita electorala si vot multiplu sunt mai ales apanajul activistilor de partid locali. Primari, sefi de partid locali, se infierbanta atat de tare incat pun la cale astfel de actiuni. Uneori partidul ii lauda chiar (aduceti-va aminte de pomenile electorale ale tuturor taberelor). PSD este campion la astfel de pomeni electorale. Inainte de alegerile locale chiar si Geoana a patronat petreceri cu mici si bere in Bucuresti. Vanghelie este un campion.

Au facut si PDL si PNL astfel de actiuni. Zahar, ulei, galeti si alte fleacuri au impartit cu totii.

Singura dovada a unei actiuni concertate de mituire este filmuletul Academiei Catavencu, care pare sa dezvaluie o actiune concertata a PSD de mituire a alegatorilor, dar si aici ar putea fi doar o actiune de organizatie de sector.

De multe ori s-a dovedit ca alegatorii sunt prea putin impresionati de aceste pomeni electorale. Faptul ca au facut cu totii ceva in sensul acesta cred ca anuleaza eventualele efecte.

La 10 milioane de voturi, aceste gainarii din ambele parti s-au anulat reciproc si au fost inghitite in dimensiunea celor doua tabere - cate 5,2 milioane de voturi fiecare.

Nu cred ca s-au falsificat procese verbale, nu cred ca s-au introdus voturi in urne si nu cred ca voturile multiple au modificat ordinea clasatilor. Cred ca PSD, PNL si UDMR au pierdut alegerile prezidentiale, in ciuda manipularilor grosolane de presa orchestrate in aceasta perioada, manipulari care au influentat masiv situatia politica de azi.

Cred ca aceste manipulari au avut si un efect neasteptat: au mobilizat alegatorii lui Basescu sa-l sustina, pentru ca a aparut in ipostaza unei victime.

Uitati-va la mine: singurele momente cand am luat atitudine, din 1993 cand m-am lasat de politica, au fost suspendarea lui Basescu si aceste alegeri prezidentiale. Daca nu ar fi fost atacurile concertate menite sa-l nimiceasca pe Basescu, nu ati fi citit probabil nicio postare politica pe acest blog.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Marian,
In primul rand vreau sa confirm ca intradevar procesul de vot din sectiile de votare este cum l-ai descris. Asa se vedea si din partea unui observator PNL in aceasi perioada ;)
Desi sunt in cealalta barca, dupa cum sti, din punctul meu de vedere in acest moment nu exista nici o frauda. Contestatii au fost la fiecare tur de scrutin dupa 90, acestea au fost in marea lor majoritate respinse.
La ora actuala avem rezultatele alegerilor comunicate de BEC, care confirma un presedinte reales. Asta este! Suplimentar, deoarece nu au primit un raspuns multumitor pentru ei la contestatiile depuse la BEC, ceilalti au depus si o contestatie referitoare la presupuse fraude la CCR. Pisicile sunt acum acolo, dar nu putem vorbi decat de presupuse fraude pana la decizia finala.
Ai dreptate, fraudele sau facut in mod egal, vorba micului Titulescu putin mai profesionist la portocalii.
Dar, eu am o dilema, ce se intampla daca CCR descopera ca exista un numar de voturi dubioase (multiple, decedati, cnp incorecte sau inexsitente, ...) mai mare sau egal cu (voturi portocalii - voturi rosii)/2+1? Aceste voturi pot fi chiar 100% in favoarea rosiilor dar nimeni nu poate dovedi irefutabil acest lucru! In acest caz voturile dubioase pot influenta rezultatul final! Ce se intampla in aceasta varianta? CCR trebuie/poate invalida alegerile chiar daca aceste voturi nu au fost date pentru invingator!
Dar nu o sa ajungem noi acolo ;)
Imi doresc un raspuns asap al CCR, sa terminam o data cu mizeriile astea si sa ne apucam iar de treaba!
Bafta!

Marian Hanganu spunea...

Draga Razvan,
Listele electorale au erori de multa vreme. Nu-mi dau seama ce magnitudine au aceste erori. Poate aceasta dezbatere va forta schimbari aici.
Cred ca decizia CCR de renumarare a voturilor nule este buna, pentru ca va inlatura discutiile asupra acestor voturi. Restul nu se va putea rezolva acum, dar poate tocmai scandalul asta ii va determina pe politicieni sa schimbe legea electorala in bine.
Trebuie sa avem alegeri cat mai corecte posibil. Ca la noi, chiar si lucrurile bune vin pe un fond mizerabil.