vineri, 11 decembrie 2009

Esti un perfectionist? Trebuie sa te schimbi!

Credem ca perfectionismul este bun. Cand un candidat la angajare spune despre el insusi ca este un perfectionist, el o face pentru ca vrea sa isi creasca sansele de angajare.

Cel mai adesea perfectionismul devine un chin pentru perfectionist. Departe de a-l ajuta, ii poate face viata mizerabila.

Cum stiti daca sunteti perfectionisti si aveti nevoie sa va tratati?
  1. Sunteti obsedati de greseli.
  2. Va simtiti tot timpul in competitie cu ceilalti.
  3. Folositi fraze ca: ”Daca vrei ca un lucru sa fie bine facut, trebuie sa-l faci chiar tu!”
  4. Ramaneti in birou lucrand la o problema imposibila mult timp dupa ce ceilalti au plecat.
  5. Nu cereti ajutorul nici macar atunci cand sunteti covarsiti.
  6. Cereti altor sa fie perfecti, asa cum va impuneti si voua insiva.
  7. Va simtiti umiliti daca trebuie sa recunoasteti o greseala in fata altor colegi.
Perfectionismul poate duce nu numai la succes, ci si la esec, chiar mai des decat la succes. Iata cateva capcane care il pandesc pe perfectionist:
  1. Izolare. Un perfectionist nu este un coleg bun si este un sef de care oamenii fug. Este greu de suportat din cauza standardelor inalte, prea inalte, pe care le seteaza tuturor. Adesea este autoritar si nu se consulta cu nimeni cand ia decizii.
    La randul sau, perfectionistul se fereste de relatii prea stranse cu subordonatii si colegii, caci daca stau prea aproape de el ar putea sa vada ca nu este perfect.
  2. Frica. Un perfectionist se teme sa greseasca si se trateaza pe sine insusi cu asprime cand o face. De aici rezulta in mod obisnuit o atitudine de aversiune fata de risc, iar perfectionistul traieste tot timpul bantuit de frica.
  3. Amanarea. Pentru ca se teme sa nu greseasca, perfectionistul cauta adesea sa amane deciziile in conditii de incertitudine, in speranta ca va capata mai multe informatii. In lumea de azi, cand totul se schimba atat de repede, amanarea este un pacat mai grav decat acela de a lua decizii intempestive.
  4. Supraincarcarea. Perfectionistul nu prea deleaga, pentru ca ceilalti nu se ridica la nivelul sau de exigenta. Astfel, el ajunge sa faca mult prea multe lucruri odata, se supraincarca cu sarcini si responsabilitati si ajunge un mort-viu care traieste doar pentru a munci de dimineata pana seara, de luni pana duminica.
  5. Perceptii gresite. Protectionistul este adesea arogant. Aroganta si distanta pe care o pune fata de ceilalti il vor face sa inteleaga si mai putin ce fac, ce gandesc si ce doresc subordonatii sai. Cei mai buni dintre acestia il vor parasi la prima oportunitate.
Nimeni nu este perfect! Studiati biografiile adevarate ale tuturor oamenilor importanti din istorie sau din contemporaneitate si veti vedea ca nu erau perfecti: Alexandru Macedon era betiv si coleric, Napoleon Bonaparte era egocentric, Churchill bea prea mult si a luat adesea decizii gresite, Bill Gates a facut multe greseli, Donald Trump a avut datorii de 900 milioane de dolari si a fost aproape falit etc.

Impacati-va cu ideea ca nu sunteti si nu veti deveni perfecti! Incercati doar sa fiti buni si sa deveniti mai buni!

Niciun comentariu: