miercuri, 23 decembrie 2009

10 pentru Romania si obsesia elitelor

Alaltaieri seara am facut eforturi sa ma uit la gala 10 pentru Romania de anul acesta. Nu mi-a iesit prea bine, pentru ca peste jumatate din timp m-am uitat de fapt la alte posturi, mai interesante.

In fine, n-as vrea sa vorbesc despre aberatiile intamplate acolo, care au incins blogosfera (Badea prim jurnalist al tarii; Mutu cel mai valoros sportiv; Becali model in afaceri sau bancul vulgar si nepotrivit al lui Florin Piersic). Clasamentele sunt aiurea pentru ca sunt clasamente de popularitate, nu de merit, intrucat cei chestionati nu au avut suficiente informatii corecte, si nu pentru ca ar fi tampiti.

In spatele acestui demers (10 pentru Romania) se ascunde o veche conceptie a poporului nostru: aceea ca unii dintre noi sunt mai cu mot, si chiar se nasc cu acest mot, adica sunt elite. De la cultul copiilor supradotati, exagerarea olimpicilor, adularea campionilor, se vede cat de fermecati suntem de ideea ca unii se nasc speciali, iar rostul celorlalti este sa-i admire si sa le aduca ofrande. De aici si pana la dorinta de a fi condusi de aceste elite este un pas pe care il facem de fiecare data, convinsi ca am facut pasul corect. Avem convingerea ca rezultatele intr-un domeniu ii fac pe oameni competenti in sfera treburilor publice, ca si cand performantele gimnastei Nadia ar fi trebuit sa o propulseze spre un post de ministru, de exemplu.

Este fals, domnilor si doamnelor: elitele nu asigura o conducere mai luminata decat cea a oamenilor obisnuiti. Singurul nostru prim ministru sef de promotie a fost Victor Ciorbea, in al carui haotic guvern am lucrat si eu ca umil functionar public. Sunt inca uimit de cat de prost a fost acest om ca prim ministru. Profesorul universitar dr. Emil Constantinescu a fost o catastrofa de presedinte. Marele nostru istoric, Nicolae Iorga, a fost un prim ministru detestat si ineficient.

Credeti ca Albert Einstein ar fi fost un bun prim ministru? Eu ma indoiesc foarte tare.

Adoratia elitelor este antidemocratica: orice idee conform careia unii se nasc cu sa in spate si altii cu cravasa in mana este antidemocratica, feudala si nejustificata. Nimeni nu are dreptul de a conduce prin apartenenta la o clasa, casta sau grup.

In best-sellerul ”The Wisdom of Crowds”, James Surowiecki demonteaza convingerea populara a suprematiei elitelor aratand ca in numeroase situatii grupurile mari si eterogene de oameni bat orice fel de experti. Mecanismul prin care mai multi oameni iau decizii colectiv, pe baza informatiilor existente si in ciuda diferentelor mari dintre ei de inteligenta, expertiza, motivare, valori si convingeri, etnie, credinte religioase etc, conduce la rezultate superioare consultarii oricarui expert sau grup de experti.

Democratia, pietele concurentiale, capitalismul si bursa sunt exemple de institutii care nu ar functiona deloc mai bine daca ar fi lasate pe seama unei elite sau chiar a celui mai destept dintre noi.

Intre creatiile colective formidabile din ultimul timp as mentiona Internetul, Wikipedia sau sistemul de operare Linux si comunitatea Open Source.

Este un pas greu de facut, sa de dezbari de aceasta amagitoare credinta in elite, dar este pasul corect, care corespunde realitatii inconjuratoare si ne fereste de demonii autocratiei. Daca nu sunteti convinsi, doar cititi magistrala lucrare a lui Surowiecki si mai discutam dupa aceea!

5 comentarii:

George spunea...

Buna Marian,

Ca om care lucreaza la acest proiect de la inceput pot sa spun ca scopul nu este cel pe care il descrii tu. Nimeni nu a spus ca trebuie sa fim condusi de oameni care au facut performanta intr-un domeniu ingust, ci ca trebuie create niste repere pozitive care sa indemne la performanta.

Ideea de baza este ca Romania sufera de sute de ani de nerecunoasterea elitelor. Exemplul cel mai recent este Herta Muller pe care mass media a decoperit-o brusc si exploziv ca fiind o romanca importanta, dar numai dupa ce a fost recunoscuta international. Pe cealalta parte ce-ai mai auzit in media romaneasca despre "micuta Picasso" intens mediatizata acum cativa ani?

Nu este vorba despre a crea zei, ci pur si simplu de a recunoaste performantele unor oameni si de a-i face si pe altii sa-si doreasca sa ajunga in varf. In America si in Europa civilizata, daca ai avut performanta in domeniul tau de activitate esti mediatizat si recunoscut pe termen lung in comunitate.

Demersul din zece pentru Romania este unul corect, in schimb este grav afectat de sursele de informare ale romanilor (majoritar TV si tabloide) precum si de scaderea drastica a nivelului de cultura din ultimii 10-15 ani.

Masurarea care duce la construirea clasamentului reflecta in proportie covarsitoare notorietatea persoanelor din cadrul categoriei. Iar notorietatea este data in principal de mass-media. Probabil ca daca s-ar introduce categoria "pitipoance" ar fi o lupta extrem de stransa.

In fine, sa citez din Tatulici de acum 2 ani:
"Poporul poate gresi daca e captivul unei singure surse de informare. In aceasta situatie l-am adus. Ce mai reprezinta educatia in familie, instructia scolara si universitara fata de televizor? Procente nesemnificative.
...
televizorul trebuie folosit sub rezerva - dauneaza grav educatiei."

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
te cred cand spui ca nu v-ati propus o abordare elitista desi asta ati obtinut.
Demersul 10 pentru Romania este perfectibil. Nu mi-as dori disparitia lui, dar cred ca aveti nevoie sa va deschideti criticilor, pentru ca editia de anul asta a fost groteasca. Am sa enumar:
-sala a fost plina de oameni ai momentului, fripturisti cunoscuti, non-valori stand alaturi de oameni care au realizat ceva in viata, intr-o alaturare care facea si mai stridenta goliciunea lor;
-utilizarea sondajelor pentru alcatuirea clasamentelor este o decizie catastrofala. Cum poti decide care este cel mai bun liceu? Dar cel mai bun oras ca sa traiesti in el? Consultati un sociolog bun inainte sa aruncati cu bani in sondorii de piata.
-Ce criterii are omul de rand ca sa aleaga omul de afaceri al anului?
-Ca urmare a utilizarii sondajelor, s-a intamplat ceea ce zici ca vreti sa evitati: au iesit in frunte non-valori ca Mircea Badea si Gigi Becali.
-Tot ca urmare a utilizarii sondajelor si a faptului ca oamenii nu merg destul sa vada filme romanesti si piese de teatru, actorii de varf sunt niste pensionari. Nu exista nicio intrare noua in top. Probabil ca in 10 ani nu vom mai avea pe cine vota.
-Prezentatoarea a facut un comentariu ridicol si a fost sanctionata de Florin Piersic
-Florin Piersic a spus un banc complet nepotrivit si a fost admonestat in pauza de catre Gigi Becali, care chiar a avut dreptate.
-Tatulici este patetic cu atitudinea lui de ”ma inchin la voi, zeilor”.
Repet, ar trebui sa cititi cronicile si blogurile si sa nu va simtiti atacati in amorul propriu. Daca veti face asta, poate editia 2010 va fi cu adevarat buna. In rest, iti doresc numai succese!

Marian Hanganu spunea...

George,
daca vrei sa promovam adevaratele valori, vorbeste cu prietenii tai despre Dr. Emanuel Revici (postarea mea de Craciun). Oferiti romanilor un model autentic, necunoscut opiniei publice. Ma ajuti sa-l facem cunoscut? Ce zici?

George spunea...

OK dragule, am sa ma ocup de promovare. Uita-te in schimb la celelalte topuri propuse de Realitatea TV si o sa te lamuresti despre ce vorbeam (http://www.realitatea.net/topuri2009.html).
Am doar o mica observatie de facut, pentru ca in focul luptei se pare ca ti-a scapat cate ceva: clasamentul oraselor si liceelor nu a fost facut prin sondaj, ci prin doua organisme - Asociatia Municipiilor din Romania pentru orase si respectiv Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare pentru licee.

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
Multumesc pentru precizari si multumesc si mai mult pentru promisiunea de a promova povestea lui Emanuel Revici.
Am vazut topurile: sunt bune!