Alti angajati insa primesc salarii mici. Orice tentativa de negociere este inutila si sunt primii care suporta abuzuri si care sunt dati afara din companie? De multe ori, ei castiga intr-un an mai putin decat castiga campionii intr-o luna sau si mai rau.
Un socialist ar numi asta inechitate. Eu o numesc echitate.
Ce patron si-ar rasfata angajatii daca ar avea de ales? Nici unul, nici macar daca angajatii i-ar fi rude, in cele mai multe cazuri. Motivul pentru care platesc atat de mult, este similar cu motivul pentru care cei care-si permit platesc mai mult pe un Bentley decat pe 30 de Dacii Logan: perceptia unei valori adaugate mai mari. Da, angajatii de lux sunt perceputi ca avand o contributie mai mare la crearea de valoare adaugata. Patronul sau reprezentantii lui simt ca au nevoie de acesti oameni de lux pentru a crea mai multa valoare adaugata si sunt gata sa o imparta cu acestia.
Nici chiar asta nu ar fi suficient pentru a ii determina pe patroni sa ofere asemenea benficii unui angajat, dar acesti oameni de lux sunt rari. Ca orice lucru rar, pretul lor sare din grafic si urca spre cer. Ei sunt rari, greu de gasit si dificil de pastrat. Asta ii face foarte scumpi, dar nu mai scumpi decat valoarea adaugata pe care trebuie sa o aduca ei.
La polul opus sunt angajatii care contribuie putin la valoarea adaugata, care sunt usor de inlocuit si de gasit. Nu ai putea trai fara cei 8 motostivuitoristi care incarca marfa, dar ii platesti decent si daca vine unul pilit la serviciu, il dai afara pentru ca te costa o saptmana de cautare ca sa il inlocuiesti cu altul!
Angajatii de lux se bucura de beneficii deosebite, dar traiesc intr-o presiune insuportabila: trebuie sa confirme la nivelul cheltuielilor pe care le ocazioneaza, sau vor fi aruncati din companie fara menajamente!
Daca vrem sa traim mai bine, nu trebuie sa ne gandim cum putem sa luam bani de la angajatii de lux si sa-i dam celor de la baza piramidei. Pentru asta exista o sleahta de socialisti invidiosi care ar vrea sa fie toti saraci (mai putin ei, desigur). Pentru fiecare dintre noi se pune problema cum sa devnim o persoana capabila sa faca bani multi, sa produca valoare adaugata cat mai mare. Cu cat produci mai mult, cu atat iti revine mai mult!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu