
duminică, 27 septembrie 2009
Mentineti discutia focalizata pe problemele pe care le puteti rezolva!

vineri, 25 septembrie 2009
Doua tipuri de criterii de luare a deciziei

miercuri, 23 septembrie 2009
Nu vinde, evanghelizeaza!

Daca vinzi ca sa traiesti trebuie sa te lasi manat de foame. Lasa foamea sa te scoata din casa si sa te arunce in fata clientilor. Vinde ca si cand maine ar depide de azi (asa si este!). Daca iti este destul de foame si daca ai si spirit de invingator, poti sa asiguri un viitor bun familiei tale.
Daca vrei sa te imbogatesti, vinde ca un profesionist. Fii un Hagi al vanzarilor: tehnic, profesionist, impecabil, un artizan al vanzarilor. Admiratorii sa se inghesuie sa te vada, competitorii sa te evite! Vei face multi bani si vei fi respectat.
Daca vrei sa redefinesti succesul, inceteaza sa vinzi si incepe sa evanghelizezi! Inceteaza sa urmaresti profiturile: nu este nevoie, caci vei fi preferatul zeilor atunci cand vei reusi. Scopul tau nu mai este sa iti faci cota, sa atingi previziunile de venituri si profit, ci sa schimbi lumea.
Succesul cu S mare si aurit, vine atunci cand arunci in aer ierarhiile si regulile. Asa a facut Bill Gates cand a anuntat ca scopul lui este "sa puna un calculator pe fiecare birou si in fiecare casa". Asa a facut Steve Jobs cand a anuntat ca McIntosh vrea sa ajute oamenii sa fie mai productivi si mai creativi. Cand obiectivul tau este sa schimbi lumea, incetezi sa mai vinzi si incepi sa raspandesti Cuvantul, nu mai ceri oamenilor sa cumpere, ci sa vina alaturi de Cauza! Nu mai vinzi, ci evanghelizezi.
Marile companii au in structura lor posturi precum Chief Evangelist, dar putini se ridica la inaltimea misiunii lor. Marii evanghelisti raman Bill Gates, Steve Jobs, Steve Wozniak, Alfred Sloan, Akio Morita, Sam Walton, Ted Turner, Michael Dell, Donald Trump, Ross Perot s.a.
Primul lucru de care ai nevoie pentru a evangheliza, este un mesaj mesianic. Ceva cum ar fi "connecting people", "pizza fierbinte livrata in 30 minute sau este gratis", ceva care sa capteze imaginatia si simturile.
Al doilea lucru de care ai nevoie, este un dusman. Nu poti predica fara un Dusman. Dumnezeu, nu ar mai fi Dumnezeu fara Diavol. Raiul ar fi anost fara iad.
Microsoft si Apple au avut un dusman bun in IBM, Dell in HP, Nike in Puma si Adidas, Pepsi in Coca Cola, Airbus in Boing etc. Ai nevoie de un dusman rau si mare, care sa iti motiveze oamenii si sa inspaimante publicul. Esti David. Daca vrei sa devii o legenda, iti trebuie un Goliath.
Al treilea lucru de care ai nevoie, este un evanghelist. Nu oricine are magnetismul unui evanghelist autentic. Evanghelistul trebuie sa fie sincer, sa creada in mesajul sau mesianic si sa aiba forta lui Moise. Asta trebuie sa fii tu.
Probabil ca va ganditi deja ce am mancat si mi-a facut atat de rau ca am inceput sa bat campii despre evanghelizare. Serios? Ia ganditi-va putin la adeptii si inamicii Microsoft, la cei care cred ca Oracle e mai tare decat Microsoft in baze de date indiferent de aplicatie si context, la cohortele de fani ale BMW, Mercedes, Apple, Ikea etc.
Nu vi s-a parut niciodata ca interlocutorul e sarit, ca nu gandeste si nu accepta niciun argument logic cand este vorba de firma/ produsul caruia ii este loial? Daca avem enoriasi, trebuie sa existe si religie. Nu ies prozeliti fara evanghelist!
sâmbătă, 19 septembrie 2009
Adevarata miza a sindicatelor din educatie

Profesorii sunt platiti regeste
Conform noii grile de salarizare, profesorii vor primi 3300 lei la angajare, adica 776 euro la cursul de 4,25 lei/euro. Este excelent pentru un debutant fara experienta. Un inginer sau un economist nu iau banii astia din prima zi, in sectorul privat.
Un profesor de gradul II, adica pe la jumatatea carierei, va fi platit cu 4900 lei, adica 1153 euro, adica .
Daca facem pretul pe ora, veti vedea ca asta inseamna 41,25 lei/ora pentru debutant si 61,25 lei/ora pentru prefesorul de gradul II, la 80 ore prestate lunar (20 / saptamana).
Un vanzator cu incepator sau un inginer incepator pornesc cu 500 euro/luna la un program de 8 ore (minim)/zi. Asta inseamna ca primesc 13,28 lei/ora adica nici macar o treime din salariul "dascalului" (mi se umezesc ochii cand spun dascal). Iar, dascalul nu are nicio apasare, caci nu poate fi concediat in fiecare zi, nu are raspunderea banilor, a materialelor, a oamenilor etc.
Un vanzator cu experienta, sau un specialist IT senior, echivalenti ca nivel de cariera unui profesro de gradul II, castiga 1500 euro/luna, de multe ori pentru mai mult de 8 ore/zi. Hai sa zicem ca sunt 8 ore/zi. Asta inseamna ca sunt platiti cu 42,75 lei/ora, adica proful e platit cu 50% mai mult!
Stati putin, ca nu e tot! Personalul didactic are aproape 5 luni / an concediu platit! In vacante nu calca aproape nimeni pe la scoala (cine nu stie, sa verifice). Cand ajunge acasa, profesorul are energie sa mai faca o meditatie, sa dea cu sapa in gradina sau sa se zgaiasca la televizor, pentru ca ei lucreaza doar 20 ore / saptamana, mai putin de cat elevii lor si incomparabil mai putin decat fraierii din sectorul privat care le platesc salariile!
Legea lui Parkinson in actiune
Desi numarul populatiei scolare a scazut drastic intre 1990 si 2009, numarul profesorilor a scazut intr-o foarte mica masura respectand Legea lui Parkinson, care spune ca o birocratie tinde sa creasca cu o rata pozitiva, indiferent de volumul de lucru.
Actualele zvarcoliri ale sindicatelor profesorilor se datoreaza faptului ca scimbarea demografica ii ameninta. In ultimii 20 de ani ne stabilizasem la o populatie de aproximativ 1,5 milioane de elevi in fiecare dintre ciclurile primar, gimnazial si liceal. Asa cum puteti vedea in graficul din poza, avem prima generatie de 0,9 milioane in ciclul primar, iar in anii care vor urma generatiile vor fi constant sub 0,9 milioane pe ciclul Adica, in urmatorii 8 ani vor mai pierde inca 1,1 milioane de elevi. In acest conditii, tot de 6% din PIB va vi nevoie pentru educatie? Dintr-un PIB inca mai mare? Dar de cati profesori vom avea nevoie? Cate scoli vor fi inchise din lipsa de copii?
Astea sunt subiectele de care se feresc sindicatele si pentru care au inceput lupta pentru intarirea pozitiei lor in societate.
Calitatea mizerabila a rezultatului muncii lor
Un venerabil profesor al sotiei mele imi marturisea ca ceea ce se intampla in scolile romanesti este o crima morala indreptata impotriva tinerei generatii. Se referea la calitatea invatamantului si la exeplul de moralitate pe care il primesc copii si tinerii de la multi dintre profesori.
Inca mai mult despre demografie, sindicatele isi doresc sa se tina la distanta de orice discutie despre calitatea muncii, verificarea pregatirii lor si plata contra rezultate.
Asta e, noi suntem fraierii care trebuie sa plateasca si nu protesteaza pentru ca majoritatea nu inteleg miza jocului.
miercuri, 16 septembrie 2009
10 Pași pentru a Pregăti o Propunere cu Șanse

- Care trebuie să fie rezultatul proiectului?
- Cum va fi situația de acum schimbată la sfârșitul proiectului?
- Care sunt principalele trei obiective care trebuie să fie îndeplinite?
- Ce anume trebuie schimbat, înlocuit, îmbunătățit sau reparat cel mai mult?
- Cum știți dacă aceste rezultate au fost obținute?
- Ce indicatori vă vor spune dacă sunteți pe drumul cel bun?
- Ce marjă de îmbunătățire vă așteptați să obțineți? Care este succesul minim pe care îl acceptați și ce ar constitui un succes zdrobitor?
- Ce metrici folosiți acum și ar putea fi aplicate și acestui proiect?
- Ce metrici ar trebui create special pentru acest proiect?
- Care vor fi rezultatele pentru Dvs și organizația Dvs?
- Ce îmbunătățire așteptați (conservator vorbind) de la un proiect de succes?
- Care este valoarea pe un an a acestor îmbunătățiri?
- Ce înseamnă asta cantitativ pentru Dvs (vânzări, cotă de piață, profit, reduceri de cheltuieli etc.)?
- Ce înseamnă asta calitativ vorbind (reputație, sănătate, timp liber, comfort, conveniență, ego etc.)?
luni, 14 septembrie 2009
Propunerea - ce este si ce nu este

- O insumare a acordurilor conceptuale dintre client si vanzator, facute in etapa de descoperire a problemelor si nevoilor.
- Un document cadru care va guverna relatia dintre vanzator si client in urmatoarele luni.
- Atunci cand partile semneaza propunerea, aceasta se transforma in contract semnat si agreat.
joi, 10 septembrie 2009
O paralela intre tratamentul aplicat presedintilor Romaniei si SUA

marți, 8 septembrie 2009
De ce unii angajati au salarii de lux, iar altii de mizerie?

sâmbătă, 5 septembrie 2009
Tehnologii care rastoarna lumea

- automobilul / automobilul electric
- librariile / amazon.com; librarie.net etc.
- magazine de electronice si electrocasnice / magazine virtuale;
- Sistemul de sanatate de stat / sitemul de sanatate privat
- Sistemul de pensii de stat / sisteme de pensii private
- computere mainframe / PC
- televiziuni traditionale / televiziuni prin cablu
- fotografie / imagine digitala
- CD-uri / mp3
- servere mici/ cloud computing
- restaurante / fast food
- telefonia / IP telephony
joi, 3 septembrie 2009
Gratificare instantanee

miercuri, 2 septembrie 2009
Sun Tzu era un Biet Mototol- de Stanley Bing

Acum cateva saptamani am cumparat periodicul Saptamana Financiara si am descoperit cartea lui Stanley Bing. Am ras cu lacrimi. Principalul motiv pentru care Sun Tzu era un biet mototol, este ca el nu traia intr-o corporatie, unde razboaiele sunt lungi, iar metodele rafinate. Azi nu mai taiem capul inamicului (citeste colegului) cu securea, ci incercam sa-l facem sa-si taie venele singur! E mai putin spectaculos, dar tot razboi se cheama.
Pentru ca Sun Tzu era un mototol, el incerca sa castige luptand pe campul de batalie. In schimb, in corporatie, folosim asasinii recrutati dintre apropiatii inamicului, otravim e-mailuri si rapoarte, intindem capcane in sedinte si anexam departamente si domenii de competenta. In 3000 de ani nu s-au schimbat decat armele, nu si esenta conflictului.
Jumatate in gluma, jumatate in serios, cartea te prinde pentru ca iti dai seama ca este un ghid de supravietuire si dominatie in organizatia prezentului. Iei un grup de oameni, ii pui la un loc si le arati o recompensa si apoi stai pe spate si urmaresti conflictul. Poti sa te uiti la asta, sau la ”Monkey Business” pe Animal Planet: nu sunt diferente majore.
Sfatul meu: cititi cartea daca lucrati intr-o organizatie mare, sau daca aveti nevoie de o lectura usoara si totusi utila, pentru avion, masina sau vapor!