duminică, 7 decembrie 2008

Nu angajati niciodata premianti!

Tom Peters, unul dintre cei mai mari ganditori de business ai vremurilor noastre, se enerveaza imediat cand vorbeste despre educatie. In ultima sa carte, Re-Imagine, Peters face un rechizitoriu al sistemului de educatie actual, menit sa pregateasca muncitori la banda de asamblare pentru fabricile epocii industriale.

Opinia publica poate nu s-a prins, dar traim intr-o alta lume. Revolutia Industriala a trecut, iar acum traim in epoca Informatiei. Vorbim despre Knowledge Based Economy, dar ne tratam copii ca pe niste masini.

Premiantul zilelor noastre este un copil (sau fost copil) a carui principala calitate este conformismul Dupa vreo 16 ani de conformare obedienta la comenzile profesorilor nu obtii altceva decat un muncitor la banda, fara initiativa, fara curaj si aproape lipsit de creativitate. Are dreptate Tom Peters cand spune ca nu trebuie sa angajezi premianti!

Elevii de nota 10 lucreaza pentru cei de nota 8, cei de nota 6 conduc companiile, iar dupa numele celor de nota 5 se dau nume cladirilor! Nu credeti? Larry Ellison, Bill Gates si Michael Dell nu si-au terminat studiile universitare! Calin Popescu Tariceanu, primul nostru ministru, a fost un elev de nota 5. Traian Basescu, presedintele nostru, a fost un elev de medie, nu de exceptie. Nu mai continuu, ca va deprim.

Ori de cate ori am angajat, nu m-am uitat la notele candidatilor. Nu ma intereseaza nici macar ce facultate au facut, ci doar daca au facut o facultate, pentru ca asta arata ca se pot concentra asupra unui obiectiv complex si de durata. Stiu ca aproape tot ce au invatat in scoala este inutil sau gresit, asa ca nu ma impiedic de acest balast.

In fine, va sugerez sa urmariti furia lui Tom Peters vreme de 4 minute (face). Daca nu va merge filmul, intrati pe Google aici: http://www.youtube.com/watch?v=h_w4AfflmeM

Niciun comentariu: