luni, 7 februarie 2011

Companiile ies din criza mai competitive si mai eficiente

The Economist atrage atentia intr-un articol recent, "American Business: Never Had it So Good", ca indicele Dow Jones a atins din nou valoarea de 12000 de puncte, de la un minim de 6547.

Sursa remontarii este reducerea costurilor si cresterea productivitatii. Criza a determinat companiile americane sa isi rationalizeze operatiunile, sa reduca costurile, sa se concentreze asupra clientilor cei mai profitabili, sa-si creasca productivitatea.

Si companiile din alte tari, inclusiv Romania, au parcurs acelasi drum, dar americanii sunt remarcabili prin amploarea restructurarii si prin rezultatele spectaculoase inregistrate de companiile americane in 2010. Daca in 2009 numai 17%dintre companiile americane componente ale S&P500 inregistrau profit, in 2010 peste jumatate au raportat profit.

Si companiile romanesti s-au restructurat. Cheltuielile scapate de sub control in 2008 s-au redus drastic in cei doi ani de criza. S-au operat concedieri masive si s-au restructurat liniile de business. Un numar recor de companii romanest s-au orietat spre export, ceea ce a facut ca anul trecut exporturile sa creasca peste nivelurile inregistrare inainte de criza, dupa ce anul 2009 a fost unul de cosmar pentru exportatori.

Criza a fost dureroasa, dar sper ca obiceiurile bune capatate in 2010 sa ne insoteasca si in 2011: mai multa cumpatare in cheltuieli, pragmatism si orientare catre export.

Niciun comentariu: