duminică, 12 septembrie 2010

Despre pericolele social networking pentru vanzatori

Social networkingul e la mare moda. Am si eu cont pe Linkedin, Plaxo, Facebook si Twitter. Scriu si un blog (aici trebuie sa fiti surprinsi! :-)))

Nu veti gasi niciodata pe LinkedIn calatoriile mele prin Triplit. Nicaieri nu veti gasi o postare de genul: sightseeing in Athens! sau Microsoft Building, drinking coffee and waiting for meeting time.

Niciodata nu postati pe net mesaje din care sa reiasa:
  1. Ca nu sunteti acasa si veti mai lipsi cateva ore (nu colaborati cu spargatorii de case!).
  2. La ce cafenea sunteti in asteptarea unei intalniri, pentru ca un competitor poate trage concluzii interesante.
  3. Cu cine va intalniti, caci nu vreti sa anuntati competitia cu privire la proiectele pe care le urmariti.
  4. Ce faceti intr-un moment exact al zilei.
  5. Unde veti calatori.
  6. Unde ati calatorit intr-un trecut apropiat si usor de identificat.
Nu postati nimic care sa ajute hotii sa va sparga casa sau sa va fure masina si nici competitorii sa inteleaga cu ce va ocupati, cu cine va intalniti si ce oportunitati urmariti.

Tentatia de a ne da mari e o ispita, dar consecintele pot fi grave.

Orice prezenta pe web prezinta riscuri. Luati exemplul meu: cineva care ma urmareste stie deja ce opinii politice am, ce cred despre religie, ce carti citesc, ce metodologii de vanzare prefer, cum prospectez, cum raspund la obiectii, cat de onest sunt s.a.m.d.

Daca vreau sa ma angajez si recruiterul citeste blogul meu, el ar putea afla lucruri care ma pot avantaja sau dezavantaja in functie de opiniile lui, profilul companiei, al slujbei s.a.m.d.

Eu un risc asumat numai din motive de promovare. E un risc rasplatit cu beneficiile promovarii. E un risc care e si asa destul de mare. Nu trebuie sa-l fac mai mare decat este! Nici voi nu trebuie!

2 comentarii:

dezmatz spunea...

Sau le puteti folosi pentru intoxicarea concurentei ... prefer partea asta, e mai incitanta :)

Marian Hanganu spunea...

Inselarea inamicului este una dintre cele mai vechi tactici de lupta. Se regaseste in Arta Razboiului a lui Sun Tzu, dar si in Vechiul Testament, ca tactica folosita de Moise pentru a scapa din Egipt, unde trebuia sa dea piept cu o armata mult mai puternica, condusa de faraon.