sâmbătă, 18 septembrie 2010

Road warrior. Sacrificii si bucurii

Acum vreo cateva saptamani eram intr-un aeroport strain, intorcandu-ma acasa. Stateam aliniati pentru a intra in zona portilor de imbarcare. Neavand altceva mai bun de facut, l-am studiat pe omul din fata mea.

Era un barbat de vreo 45 de ani, imbracat intr-un costum de culoare inchisa, de buna calitate. Nu purta cravata, dar pun pariu ca avea una la indemana. Avea doua genti, un troller si geanta computerului. Amandoua erau de buna calitate si se asamblau perfect intr-o singura unitate usor de manevrat, cu roti la 360 de grade si un maner extensibil.

Din geanta de computer (mai mare decat dimensiunile normale) se vedeau cateva ambalaje de cadouri. Am dedus ca omul se intorcea acasa dintr-o calatorie de afaceri si luase cadouri pentru familie.

Cand i-a venit randul la control, am asistat la o demonstratie de eficienta: fiecare miscare era perfect coordonata: si-a separat gentile, a scos laptopul si l-a asezat in tavita pregatita in prealabil. Gentile au luat loc pe banda masinii cu raze X. Cu o miscare expert, si-a scos ceasul si l-a plasat in buzunarul hainei, pe care si-a scos-o si a impaturit-o din aer, in drum spre tava. Si-a scos cureau de la pantaloni si a pasit prin usa de control. I s-a cerut sa-si scoata pantofii, ceea ce a facut cu usurinta, pentru ca purta pantofi fara siret.

Dupa control s-a imbracat si echipat in maxim 30 de secunde. Aveam de-a face cu un "road warrior", exprimentat si pregatit pentru viata de calator. Cadourile care se iteau din geanta imi aminteau ca viata vanzatorului international nu este deloc simpla: poate parea interesant sa te misti prin tara sau prin lume. Stiu ca fosti colegi ma invidiau cand eram la SIVECO si bateam geografia. Nu ma plang - mi-a placut intotdeauna.

Viata de vanzator nu este insa o plimbare: sunt nopti nedormite, zile obositoare alergand prin aeroporturi, gari si sarind in taxiuri, sunt ore in care motai inghesuit in scaunul avionului si visezi la patul de acasa. Sunt weekenduri pe care nu le petreci cu familia, aniversari ratate si, cele mai rele dintre toate, seri petrecute in singuratatea camerei de hotel, cand tot ceea ce iubesti se afla la sute sau mii de kilometri distanta. Sunt momentele cand telefonezi acasa doar ca sa le auzi vocea.

Apoi este bucuria revenirii acasa, imbratisarea celor dragi, povestile pe care le spui in masina, in drum spre casa sau acasa in livingul care ti se pare mai primitor ca niciodata.

Viata vanzatorului profesionist este dura. Pentru o intalnire cu un prospect trebuie sa sacrifici un weekend, o reuniune de familie sau o aniversare. Succesul si confortul nu fac casa buna.

Daca esti gata de sacrificiu poti insa primi la pachet cu lucrurile rele, succesul si celelalte lucruri bune.

Niciun comentariu: