marți, 25 mai 2010

Nimic nou sub soare?

Pe data de 17 ianuarie Europa si America sunt bantuite de criza. Guvernul decide reducerea salariilor bugetarilor cu 10 pana la 12,5%. Exceptie fac militarii si magistratii. Pensiile fusesera reduse cu un an inainte cu 25%, exceptie facand cele mici. Guvernul trebuie sa convinga creditorii internationali ca a strans cureaua pentru a primi imprumuturi vitale.

Amintiri din viitor? As! Citat aproximativ din editorialul revistei Historia, "Grivita 1933: un pas mare spre dictatura".

Eu nu sunt dintre cei care cred ca istoria este cicilica si se repeta. Dimpotriva, cred ca asta e o prostie si ca istoria nu se repeta, doar ca oamenii tind sa faca aceleasi prostii de mai multe ori.

La fel ca si acum, Romania a intrat in Marea Criza mai tarziu, dupa ce politicienii au clamat ca tara nu va fi afectata de criza. Cand in sfarsit preturile la produsele agricole a scazut, Romania a intrat in criza nepregatita, pentru ca politicienii nu au putut sa prevada ceea ce era evident. Ca si acum.

In fine, criza a gasit un stat ineficient, care cheltuia prea mult. Guvernul s-a imprumutat si a redus cheltuielile, inclusiv salariile si pensiile. In loc sa caute o cale de supravietuire, politicienii s-au intrecut in intrigi si manevre de culise. Sindicatele s-au revoltat, iar guvernul a actionat ca un pui decapitat, reusind sa transforme o greva intr-o confruntare intre armata si demonstranti, care s-a lasat cu victime, pentru a inventa o conspiratie care sa le justifice actiunile.

Ma rog, inca n-am patit-o chiar asa, dar conditiile par sa fie coapte.

E fan sa mai citesti cartea de istorie, din cand in cand. Mai ales cand faci afaceri si vrei sa stii cum ar putea arata iesirea din criza si cine ar putea sa faca bani in acel moment.

Niciun comentariu: