sâmbătă, 29 mai 2010
Cold calling: De ce acceptam intalniri setate sub presiune?
Aceasta presiune are legatura cu obisnuinta noastra de a fi amabili, de a accepta si participa in jocul social. Telemarketerii si vanzatorii profesionisti stiu asta si folosesc tehnici care sporesc presiunea asupra contactului.
Mergand pe logica, un contact care a acceptat intalnirea cu tine din conventie sociala ar trebui sa fie un non-cumparator intr-o proportie care sa se apropie de proportia cumparatorilor in total piata, adica la un nivel statistic.
Cu toate acestea, dupa atatia ani in vanzari si marketing, pot sa certific ca lucrurile nu stau asa. Majoritatea zdrobitoare a contactelor obtinute in urma campaniilor de lead generation au probleme si multi dintre ei sunt potentiali clienti. Cum se face asta?
Raspunsul este inca mai subtil: cei care raspund afirmativ si accepta intalnirea cu un vanzator au aproape intotdeaua (exceptiile sunt mai rare decat credeti) o problema sau mai multe, pe care spera sa o rezolve vanzatorul. Uneori prospectul accepta intalnirea fara sa fie pregatit sa cumpere, sau fara sa aiba autoritatea si/sau abilitatea de a cumpara. El accepta intalnirea pentru ca spera sa invete de la vanzator despre modul in care isi poate rezolva problema, sau spera sa poata convinge decidentul economic din organizatie sa cumpere.
Ganditi-va la contacte ca la un lant supus la o tensiune puternica, care cedeaza exact in punctele sale slabe, adica acolo unde peste dorinta secreta de a fi amabil de dragul jocului social se suprapune si o nevoie. Noi stim ca nevoile isi au de obicei sursa in probleme.
Asta face ca metoda sa functioneze, iar o parte dintre cei care accepta o intalnire sa cumpere in final, daca este convins, daca are abilitatea si autoritatea sa o faca.
joi, 27 mai 2010
Cel mai eficient instrument pentru vanzatori
Sa fie masina?
Sau poate LinkedIn-ul? Sau Facebook?
Sau poate Wordpress, sau Blogger?
Internetul?
E-mailul?
Blackberry? iPhone?
PC-ul?
Nu, serios acum, care este instrumentul care, folosit corect, are cea mai mare contributie la succesul unui vanzator?
Eu zic ca este telefonul. Nu telefonul mobil, ci telefonul, adica si fixul si mobilul.
In vanzarile de valoare medie si mare, vanzarea se face cand vanzatorul si cumparatorul se intalnesc si discuta fata in fata. Next best thing, este sa vorbesti la telefon cu un decident si procesul de vanzare este presarat cu intalniri si cu convorbiri telefonice.
Ca sa faci o vanzare, ai nevoie de un lead. Ca sa obtii un lead, cel mai folosit instrument este telefonul. Inainte de intalnire, vanzatorul suna pentru a obtine o intalnire. Simplul fapt ca telefonul este instrumentul cel mai comun prin care se obtin leaduri si este instrumentul de departe cel mai folosit pentru a obtine prima intalnire, dar si pentru a face follow-up (cum se zice asta in romana?), il propulseaza pe locul 1. Dupa parerea mea, telefonul este cel mai eficient instrument pentru un vanzator profesionist.
Ori de cate ori buzunarele sunt goale si vantul fluiera prin pipeline, cea mai buna optiune pe care o ai nu este sa scrii pe LinkedIn, ci sa pui mana pe telefon si sa obtii intalniri cu decidenti. Acesti prospecti "agatati" la telefon iti vor umple buzunarele mai repede decat orice program de Web advertising, sau Social Network marketing.
Cine traieste din vanzari stie ca nu gresesc.
marți, 25 mai 2010
Nimic nou sub soare?
Amintiri din viitor? As! Citat aproximativ din editorialul revistei Historia, "Grivita 1933: un pas mare spre dictatura".
Eu nu sunt dintre cei care cred ca istoria este cicilica si se repeta. Dimpotriva, cred ca asta e o prostie si ca istoria nu se repeta, doar ca oamenii tind sa faca aceleasi prostii de mai multe ori.
La fel ca si acum, Romania a intrat in Marea Criza mai tarziu, dupa ce politicienii au clamat ca tara nu va fi afectata de criza. Cand in sfarsit preturile la produsele agricole a scazut, Romania a intrat in criza nepregatita, pentru ca politicienii nu au putut sa prevada ceea ce era evident. Ca si acum.
In fine, criza a gasit un stat ineficient, care cheltuia prea mult. Guvernul s-a imprumutat si a redus cheltuielile, inclusiv salariile si pensiile. In loc sa caute o cale de supravietuire, politicienii s-au intrecut in intrigi si manevre de culise. Sindicatele s-au revoltat, iar guvernul a actionat ca un pui decapitat, reusind sa transforme o greva intr-o confruntare intre armata si demonstranti, care s-a lasat cu victime, pentru a inventa o conspiratie care sa le justifice actiunile.
Ma rog, inca n-am patit-o chiar asa, dar conditiile par sa fie coapte.
E fan sa mai citesti cartea de istorie, din cand in cand. Mai ales cand faci afaceri si vrei sa stii cum ar putea arata iesirea din criza si cine ar putea sa faca bani in acel moment.
duminică, 23 mai 2010
Totul este negociabil

joi, 20 mai 2010
In vanzarile mari, nu incerca sa inchizi la prima intalnire!

marți, 18 mai 2010
Omoara gaina! Pastreaza cocosul!

duminică, 16 mai 2010
Empatia: o practici, sau doar o predici?

miercuri, 12 mai 2010
ISO si procedurarea sunt instrumente ale trecutului

Poate gresesc, dar eu nu cred ca oamenii trebuie sa-si lase creierul la poarta cand intra in fabrica (birou, punct de lucru, santier, mina etc.). Mi se pare ca si cand ai folosi un computer numai ca sa calculezi cu calculatorul din Accessories.
Pe masura ce devin mai procedurate, marile companii isi pierd aplombul creativ si inceteaza sa mai domine pietele prin creativitate si inovatie. IBM a devenit un monstru birocratic, eficient, dar care nu mai conteaza in noua ordine mondiala a IT-ului. In ciuda numeroaselor lor patente si a unei cifre de afaceri uriase, IBM nu mai este inovatorul care conduce schimbarea si deschide noi piete. IBM a devenit un urmaritor al trendurilor. Batalia se da azi intre Microsoft, Google si Apple, care au deschis fronturi pe toate pietele: sisteme de operare, browsere, office, cloud computing, sisteme de operare, pentru platforme mobile, motoare de cautare, hardware, software, servicii, gadgeturi, content, harti digitale etc. Castigatorul va redesena lumea noastra. Unde este IBM in aceasta lupta?
Birocratia nu inoveaza, ci doar eficientizeaza sau, mai rau, incetineste pana la imobilitate.
Lumea noua este o lume in care raman competitive numai companiile care inoveaza atat de repede incat imitatorii nu au timp sa le prinda din urma. O asemenea viteza de inovare nu se poate obtine de la un aparat birocratic.
In lumea viitorului companiile vor trebui sa stimuleze inovatia, creativitatea si nu conformismul si birocratia. Pun pariu!
duminică, 9 mai 2010
Investitiile publice se platesc prin impozite si nu reprezinta solutia pentru iesirea din criza

- Economia Romaniei este legata puternic de economiile altor tari, comertul exterior contand pentru vreo 100 miliarde USD din PIB-ul de 251 de miliarde de USD in 2009. La aceasta valoare, este imposibil sa iesi din criza in absenta unei reveniri in restul lumii.
- Reducerea exporturilor si importurilor a fost de 23%-33% in 2009, ceea ce face dificil sa recuperezi un asemenea volum de afaceri prin investitii publice.
- Nu toti banii cheltuiti pe investitii publice raman in tara, o parte plecand in strainatate prin achizitia de bunuri si servicii si prin profitul companiilor straine participante la lucrarile publice. Banii pe salarii alimenteaza si ei importurile, avand in vedere structura cosului de consum la romani.
- Care este sursa finantarii externe despre care vorbea Chireac? Imprumuturi nu cred ca mai putem lua, investitiile straine sunt greu de atras in criza, iar concesiunile se dovedesc dificil de vandut.
- Orice se construieste prin investitie publica trebuie platit apoi prin impozite mai mari.
- Oricat de bine am alege investitiile publice, adica oricat de utile ar fi acestea, in primii ani ele nu vor produce niciun fel de valoare adaugata sau beneficii (altele decat cresterea nivelului angajarii) pentru ca nu vor fi gata!
sâmbătă, 8 mai 2010
Balon cu aer cald

miercuri, 5 mai 2010
Pollo Campero, campionul neasteptat!

duminică, 2 mai 2010
Managementul bun ruineaza companiile pe termen lung

Exact asta a fost reactia mea cand am aflat ca exista un tip, Clayton Christensen, care pretinde asa ceva. Tipul este profesor la Harvard si a scris 3 carti de mare succes, printre care "the Innovators Dilema" si "The Innovators Solution".
Ideea e simpla: un bun manager nu va face niciodata nimic fara sa consulte piata, adica se va lasa tot timpul condus de feedback-ul pietei si va veni cu produse care sunt cerute conform studiilor de piata realizate de catre departamentul de marketing. Pe urma va implememnta strategia cu atentie pentru detalii, reducand costurile si imbunatatind calitatea intr-un adevarat KAIZEN si TQM (Total Quality Management). In aceste conditii, el ar trebui sa-si mareasca constant cota de piata.
Problema este ca piata nu inoveaza niciodata, sau cel putin aproape niciodata. Consumatorii nu ar fi inventat niciodata becul, ci o lampa cu gaz sau cu osanza de balena mai buna. Consumatorii nu ar fi inventat niciodata iPod, sau MacBook Air, sau pampersii. Este nevoie de un inovator care sa sparga tiparele gandirii conventionale si sa spuna: uite ce am inventat eu pentru voi si cum se foloseste! E cool, cumparati-l va rog, pentru ca sunt grabit sa ma umplu de bani!
Un bun management inseamna matrici de risc, risk management si in consecinta evitarea riscului. Pe termen lung, risti nu sa fii depasit de concurentul care fabrica acelasi produs ca si tine dar mai ieftin si cu 5% mai fiabil, ci de catre concurentul care teface sa devii irelevant!
Nu ma indoiesc ca ultimul producator de calesti care a iesit din afaceri era cel mai bun si facea calesti grozave, care erau mai fiabile decat automobilul Ford model T cu care au fost inlocuite. El nu a fost depasit de un fabricant de calesti mai bune, ci de catre un fabricant de masini!
Ultimul fabricant de magnetofoane a fost scos din afaceri pentru ca nu a vazut potentialul casetei audio, nu pentru ca a facut magnetofoane proaste!
Aceasta postare am facut-o prima data in 12 martie 2008 si cred ca este mai actuala ca oricand.
Cum faci preturile pentru ceea ce vinzi?

Cu toate acestea, AA are perioade in care nu sta grozav cu banii. La cat e de bun in ceea ce face, ar trebui sa refuze clienti sau sa ii puna sa liciteze pentru timpul lui.
Aceasta situatie m-a intrigat si am tinut sa-i aflu cauza.
Problema lui AA o reprezinta inabilitatea de a stabili un pret ridicat pentru serviciile lui si de a-l apara in negociere cu clientul. AA crede ca trebuie sa puna un pret accesibil, pentru a atrage clientul, pentru ca acesta sa-si permita serviciile lui.
Cand clientii se plang de pretul sau mare el scade cu genereozitate pretul. Culmea este ca pretul lui nu este deloc mare, iar multi clienti se plang de pret din obicei si ca tactica de negociere, indiferent ce pret le dai.
Un pret mic inseamna mai putini bani pentru tine, dificultati la plata facturilor, incapacitatea de a-ti cumpara o carte noua sau de a plati o deplasare la un potential client. Un pret mic il va determina pe client sa te pretuiasca mai putin, pentru ca tu te-ai pretuit la nivelul tinichigiului auto si nu la nivelul consultantului. Un pret mic va bagateliza munca ta si il va face pe client mai putin inclinat sa aplice rezultatele muncii tale, pe care le-a platit.
Pretul trebuie stabilit dupa urmatoarele coordonate:
- Pretul tau trebuie sa reflecte valoarea pe care i-o aduci clientului. Daca ii rezolvi o problema de 1 milion de dolari in 2 ore, atunci pretul tau ar trebui sa porneasca de la 1 milion, chiar daca ai muncit numai 2 ore. Pretul se pune in functie de valoarea furnizata, nu in functie de costuri!
- Competitia. Poti sa ramai la pretul de 1 milion de la pct. 1, daca nu ai competitie. Daca clientul are alternativa la pretul tau mare, iar aceasta alternativa este egala cu tine, atunci trebuie sa-ti ajustezi pretul bazat pe valoare, in functie de competitie si valoarea pe care clientul ar putea sa o obtina apeland nu la tine, ci la competitie.
- Pozitia in grupul strategic. Pretul tau trebuie sa reflecte pozitionarea pe piata. Daca esti in grupul strategic al celor ”accesibili” inseamna ca furnizezi valoare buna, la preturi accesibile. Poti fi un avocat ieftin si de incredere, caruia ii incredintezi un litigiu marunt. Daca esti in grupul strategic al profesionistilor scumpi si specializati, atunci pretul tau trebuie sa reflecte faptul ca te ocupi de litigii comerciale de valoare mare si ai o rata de succes care te situeaza intre cei mai buni avocati comerciali.
- Costurile. Calculul costurilor trebuie facut, dar nu pentru a justifica pretul cu formula costuri x adaos comercial = pret, ci pentru a te asigura ca pretul ales iti permite sa faci profit. Nu pornesti de la costuri, ci de la valoare!