marți, 20 aprilie 2010

De ce pica la interviu cei mai buni vanzatori?

Acum un an l-am recomandat pe unul dintre fostii mei colegi unei companii orientata spre vanzarea de ERP. Prietenul meu este un vanzator excelent de ERP, dovada stand vanzarile pe care le are la activ.

Amicul meu, sa-i zicem X, a fost intervievat de potentialul sau sef, care l-a placut foarte mult si l-a recomandat pentru angajare. Potentialul sef este un vanzator. Povestea nu s-a terminat bine, pentru ca X a fost respins de Departamentul de Resurse Umane.

Majoritatea vanzatorilor de top pe care i-am cunoscut au mari dificultati sa treaca de interviul cu departamentul de resurse umane. Ei sunt de obicei angajati de catre directorii generali sau de directori de vanzari foarte puternici care nu cer sau ingnora opinia departamentului de resurse umane. Daca ii contrapun criteriilor celor de la resurse umane, ei sunt de neangajat: HR-ul cauta oameni care sa lucreze bine in echipa, oameni care sa respecte ierarhia, oameni ordonati care respecta regulile, oameni cu simtul datoriei, fideli, care au o viziune despre cariera si viata.

Cei mai buni vanzatori sunt adesea solitari, individualisti, uneori egomaniaci, de multe ori agresivi, cu putin respect fata de autoritate, ierarhie si regulile scrise s.a.m.d. Cat despre fidelitate, cred ca ei au inventat vorba asta: ”Daca vrei fidelitate, ia-ti un caine - eu muncesc pentru bani!”.

In loc sa-si vada viitorul in companie, cei mai buni vanzatori isi imagineaza ca vor avea compania lor candva. In loc sa-si faca o strategie pentru a urca pe scara ierarhica, ei vor sa-si infiinteze propria companie si sa detina ierarhia! Ei nu vor recunoastere sau bani: ei vor si banii, si recunoasterea publica a meritelor si statutului lor!

HR-istul tipic si vanzatorul de top apartin unor lumi diferite. Asta e motivul pentru care companiile bune fie au un specialist HR care intelege cum arata vanzatorul de top si accepta ca nu ii seamana, fie isi fac angajarile la vanzari fara sa tina cont de opinia departamentului de resurse umane!

Sfatul meu pentru vanzatori este sa nu fie sinceri la interviu: sa para si ei mai ”team play”, sa faca o reverenta fata de ierarhia companiei, sa spuna ca vor sa iasa la pensie dintr-o companie unde sa se simta ”acasa” etc. La urma urmei, cand vrei sa te angajezi nu dai un interviu pentru Rai, ci pentru o slujba! Nu are rost sa ratati interviul din cauza ca aveti o alta filozofie decat tipul sau tipa de la HR care va intervieveaza!

Niciun comentariu: