miercuri, 17 martie 2010

Anatomia schimbarii (2)

In postarea anterioara vorbeam despre schimbare, asa cum o vad fratii Chip si Dan Heat in recentul lor best seller: ”Switch: How to Change Things When Change is Hard”.

Ca si in precedenta lor carte, ”Made to Stick”, cei doi frati respecta dictonul lui Leonardo da Vinci: ”Simplicity-the ultimate sophistication”. Formula schimbarii propusa de ei este simpla, profunda si eficienta:

Schimbare: ghideaza calaretul, motiveaza elefantul si arata calea care trebuie urmata!

Calaretul, componenta noastra rationala reprezentata de neocortex, are nevoie de informatii suficiente pentru a fi condus catre solutie. Calaretul este analitic, dar fara o directie clara se poate pierde in nenumaratii factori care influenteaza orice problema si poate sfarsi prin a nu vedea solutia, sau prin a nu fi capabil sa ia o decizie. Daca vrem ca rationalul din noi sa functioneze la ”full power” este mai bine sa-i dam directia pe care sa analizeze, instructiuni clare despre ceea ce sa caute.

Elefantul, emotionalul, trebuie sa colaboreze, sa traga in aceeasi directie ca si calaretul, altfel acesta din urma va obosi si-l va scapa din frau, punand in pericol intreaga schimbare. Ciclul corect nu este cel aplicat in mod obisnuit (analizeaza-gandeste-schimba), care ignora elefantul, ci vezi-simte-schimba. Decizia de schimbare se ia in sistemul limbic, nu in neocortex.

In fine, ultimul element al schimbarii perfecte este calea care trebuie urmata! Deciziile pe care le luam sunt influentate de mediu. Pentru o schimbare eficienta, trebuie schimbat mediul in asa fel incat sa ajute schimbarea, nu sa ne distraga de la aceasta, sa o faca mai usoara, nu mai dificila.

Exemplele ajuta. Haideti sa vedem de ce a fost atat de eficienta schimbarea provocata de cura de slabire Herbalife?

Hai sa ne gandim la calaret. Herbalife mi-a pus la dispozitie o gramada de materiale despre nocivitatea obezitatii. Marcel mi-a trasat grafice din care reiesea cum m-am ingrasat, unde sunt fata de greutatea ideala si care este calea de urmat pentru a slabi. Proiectii matematice, stiinta pe care o pot analiza si intelege.

Acum sa ne gandim la elefant. Momentul culminant al primei noastre intalniri a fost cantarirea. Cu abilitate, Marcel m-a facut sa ma gandesc la riscurile imediate pe care le aveam, riscul de a muri pe neasteptate, oricand, oriunde. Pe urma mi-a aratat pozele unor oameni care au reusit urmand programul Herbalife, inclusiv poza sa dinainte de a intra in program. El s-a asigurat ca a creat decizia emotionala de a incepe programul si de a-l continua. Ulterior, a continuat sa ma sune si sa ma incurajeze, sa ma invite la reuniunile grupului, sa masoare progresul meu si sa-l documenteze etc. Marcel a urmat metodologia si s-a asigurat ca elefantul ramane motivat sa mearga in directia schimbarii.

In fine, programul mi-a aratat simplu si fara echivoc calea care trebuie urmata. Nu trebuie sa consumati neaparat echivalentul a 1700 de calorii/zi formate din atata grasime, atatia carbohidrati etc., ci o reteta clara: doua mese inlocuite cu shake-uri, iar masa principala formata din 150 g de carne de pui, peste sau vita, garnitura de legume permise si salata mixta din cat mai multe legume diferite. Fara zahar, fara fainoase.
Mai mult, regimul de acest tip te determina sa arunci din frigider si camara toate celelalte alimente nepermise, pentru ca va dura mult si nu le vei putea pastra pana la finalul curei. Mediul este alterat si el in favoarea schimbarii.

Simplu si eficient! Este cea mai simpla si mai profunda teorie a schimbarii pe care am citit-o!

Niciun comentariu: