Xerox a inventat si imprimanta laser si o multime de alte lucruri minunate si, cu toate acestea, nu a reusit sa scoata bani din ele.
Un vicepresedinte de la Kodak spunea ca "fotografia digitala va inlocui fotografia pe hartie, dar nu in timpul vietii noastre!".
Initial, Bill Gates nu a inteles ce inseamna Internetul, pentru a fi nevoit apoi sa lupte din greu si sa cheltuiasca enorm pentru a-si repara greseala.
Apple l-a dat afara pe Steve Jobs, pentru ca "aveau nevoie de un tip de la Pepsi ca sa conduca compania, nu de un antreprenor". Au avut noroc ca Jobs a acceptat sa se intoarca doar cu putin inainte ca Apple sa fie terminata.
Ce se intampla cu companiile bune care devin companii rele? Multe dintre ele sunt victima propriului succes. In companii se creeaza o cultura care prea-slaveste istoria nasterii, cresterii si dominarii pietei de catre minunata lor companie. Totul e roz pana cand se schimba situatia in piata. Cand inovatia tehnologica sau de orice alt fel schimba regula jocului, aceste companii nu reusesc sa se adapteze, pentru ca sunt hipnotizate de propriul succes.
Incet, incet, companiile noi, care s-au prins de schimbare, sau chiar au provocat-o, le depasesc.
Uneori, companiile transformate din castigatori in perdanti se trezesc, structurile lor sunt zguduite, anumiti oameni pleaca, altii sunt adusi in loc si lucrurile se schimba din nou. Companiile isi regasesc flexibilitatea si dorinta de lupta. Si uneori reusesc sa se salveze. Asa s-a intamplat cu Xerox, Apple, IBM si altii. Alte companii mor sau sunt achizitionate, asa cum s-a intamplat cu Digital, Wang sau Atari.
Cert este ca pericolul loveste cand inceteaza sa mai inoveze, cand se transforma din antreprenori in corporatii, in birocratii. Se poate intampla si oamenilor. De ce unii oameni au un succes major, capata recunoasterea dupa care au tanjit, doar pentru a recadea in anonimat putin timp mai tarziu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu