Anul trecut am ascultat o carte formidabila cumparata de la Audible : "The Coming Economic Collapse. How you can Thrive When Oil Costs $200 a Barrel" de Stephen Leeb. Leeb este un analist de forta in domeniul energetic, conducand o companie de investitii si consultanta, Leeb Capital Management.
Ideea cartii este simpla: conform majoritatii analistilor, lumea va ajunge la asa-numitul Hubbert's Peak , punctul la care omenirea va fi epuizat jumatate din rezervele de petrol. Din acest punct se va inregistra o crestere galopanta a pretului, pentru ca petrolul se caracterizeaza printr-o cerere elastica. Foarte elastica, mai precis.
Leeb arata in 2006 cand petrolul era vreo $135/baril, ca atunci cand petrolul va depasi $135/baril, economiile tarilor dezvoltate vor intra in criza, tragand dupa ele si celelalte economii nationale. Scenariul lui Leeb spunea ca totul va incepe printr-o criza pe piata imobiliara din SUA, urmata de alunecarea sectorului financiar-bancar in criza. Guvernul va dori sa intervina pentru a a salva natiunea de cea mai rea criza economica de la Marele Crah din 1929, avand experienta interventiei de succes de dupa criza dotcom-urilor. Metoda de atunci a fost injectarea de cash in economie pentru stimularea economiei. A mers.
Acum nu va mai merge, iar intre criza imobiliar-bancara si o interventie masiva care va duce la inflatie si stagnare economica, guvernul SUA va alege a doua varianta.
Pai exact asa s-a intamplat.
Idee este ca atat timp cat lumea bate campii cu reglementarea sistemului financiar bancar, al burselor si asigurarilor, suntem in mare pericol, pentru ca baietii de la butoane nu inteleg cu ce se confrunta si iau decizii prostesti care nu trateaza adevarata cauza a crizei.
Cum spuneam in trecut, suntem ca niste pesti intr-un acvariu: avem resurse limitate de hrana si oxigen si nu ne putem inmulti la nesfarsit fara a muri de inanitie, asfixiere sau otraviti de propriile dejectii.
Ce-i asa de greu de inteles, fratilor?
2 comentarii:
Zici: "printr-o cerere elastica. Foarte elastica"...
Probabil ca ai vrut sa spui "printr-o cerere INelastica. Foarte INelastica".
Vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Price_elasticity_of_demand
Foarte corect comentariu. Teoretic avem o masura inversa. Am fi tentati sa discutam despre elasticitatea cererii la schimbarea pretului petrolului (ceea ce ai indicat in comentariu). In postarea mea insuficient argumentata, discutam despre un fenomen rar, adica elasticitatea ofertei fata de pret. Oferta se schimba pentru ca nu mai este destul petrol, nu legat de cerere. Pentru o schimbare de -10% a ofertei avem o crestere de 50% a pretului petrolului, atunci se calculeaza ca 50%/10%=5. Adica elasticitatea ofertei fata de pret este 5, adica foarte elastica.
Sper ca n-am mai facut vreo greseala :-), ca prima data sigur am gresit.
Trimiteți un comentariu