duminică, 2 octombrie 2011

Cum sa devii un partener de incredere

Cu totii ne dorim sa devenim parteneri de incredere pentru altii. Cele cateva persoane pe care le-am cunoscut si care si-au castigat aceasta reputatie, au succes si sunt foarte apreciate.

Dar cum sa ajungi ca altii sa-si doreasca sa faca afaceri cu tine, sa se asocieze cu tine si sa aiba incredere in tine.

Reteta e simpla, dar e greu de aplicat, pentru ca trebuie sa faci toate lucrurile pe care ti le voi mentiona acum, tot timpul, cu toti oamenii, fara exceptii si pentru o lunga perioada inainte de a-ti castiga reputatia.

Iata ce trebuie sa faci:

  1. Sa spui adevarul.
  2. Sa promiti mai putin decat poti face si sa faci mai mult decat ai promis.
  3. Sa eviti afacerile dubioase, cele de tip win-lose, chiar daca tu esti pe partea win, pentru ca iti pasa de ceea ce va castiga partenerul tau.
  4. Sa fii punctual la intalniri si sa livrezi la timp ceea ce ai promis.
  5. Sa nu faci promisiuni fara acoperire.
  6. Sa comunici tot timpul, chiar si atunci cand ceea ce comunici sunt vesti proaste.
  7. Sa executi bine si cu profesionalism toate intelegerile.
  8. Sa-ti achiti intelegerile financiare fata de parteneri chiar si atunci cand clientul nu ti-a platit, daca nu te-ai inteles in sistem back-to-back cu partenerii tai.
  9. Sa stabilesti clar, inainte sa pornesti la o noua intreprindere, care sunt partenerii, ce trebuie sa faca fiecare, care sunt riscurile si cat acopera fiecare partener din aceste riscuri, ce trebuie sa investiti si cine, care este participarea la castiguri etc.
  10. Sa-i infrunti pe cei care nu-si respecta promisiunile si sa-i elimini din joc pentru a proteja afacerea si pe ceilalti parteneri.
  11. Sa gandesti repede si bine.
  12. Sa actionezi decisiv.
  13. Sa fii corect si respectuos cu partenerii, clientii, angajatii, in general cu oricine te intalnesti.
  14. Sa fii eficient: cu tine oamenii merg la castig, nu la pierdere!
Destul de dificil nu-i asa? Cu cat executi mai bine, mai multe puncte din lista si pentru mai mult timp, cu atat vei fi un partener mai valoros!

Aici am sa va fac o marturisire: ma chinui sa respect lista si nu sunt intotdeauna multumit de prestatia mea. Nu ma las insa, sper ca tot mai multi oameni sa fie de acord intr-o zi ca sunt un partener pe care si-l doresc.

Niciun comentariu: