miercuri, 13 iulie 2011

Toate tarile lumii se indreapta spre scenariul grecesc

Ce bine e sa fii Germania, sa ai o economie puternica, capabila sa scoata din mizerie economiile unor tari mai prost conduse, cum ar fi Grecia, de exemplu!

Din pacate, majoritatea zdrobitoare a tarilor sunt conduse dupa reteta greceasca si se indreapta spre faliment! As include fara rezerve Germania in acest club, cu specificarea ca viteza cu care se indreapta ei spre dezastru este mai mica decat a altora.

Aproape toate guvernele produc bugete anuale cu deficite tot mai mari. Aceste deficite trebuie finantate cumva, fie prin imprumuturi, fie prin transferuri externem fie prin inflatie. Daca toti merg pe deficit, cine acopera majoritatea acestor deficite?

Cand eram elev am invatat ca nemernicii de feudali solicitau iobagilor sa lucreze chiar si 3 zile/saptamana in folosul lor, pentru ca le permiteau sa exploateze pamantul proprietate a feudalului. Acum un cetatean plateste 70% din veniturile castigate, statului. Asta corespunde la 3,5 zile dintr-o saptamana de lucru de 5 zile, nu 6. Adica e mai rau. Statul a crescut taxele de la mai putin de 10% din venituri, pana la 70%, iar apetitul sau pentru cheltuieli nu s-a domolit.

Ca o familie care continua sa cheltuiasca mai mult decat produce si sa investeasca aiurea, fiecare guvern se apropie de ziua cand nu va mai putea face fata cheltuielilor si rambursarilor imprumuturilor.

Scenariul bun ar fi sa vedem o revolutie a ideilor liberale, sa ajungem sa interzicem deficitul bugetar si cresteresa cheltuielilor statului in total PIB.


- Posted using BlogPress from my iPad

Niciun comentariu: