miercuri, 27 iulie 2011

Catching Fire: How Cooking made us Human

Recent am ascultat o carte excelenta, pe care am cumparat-o de pe Audible.com: "Catching Fire: How Cooking Made Us Human" de Richard Wrangham.

In esenta lucrarea este urmatoarea:
Oamenii au un aparat digestiv care indica adaptarea nu la consumul de carne, ci la consumul de hrana gatita.

Descoperirea focului a fost un pas urias pentru stramosii nostri maimutoii "homo habilis". Printre altele, le-a permis sa doarma pe sol pentru ca au putut tine la distanta pradatorii, le-a permis sa renunte la blana, pentru ca s-au putut incalzi in noptile reci si astfel au devenit capabili sa parcurga distante mai mari in timpul zilei. Mai important decat atat, cand au descoperit ca hrana poate fi gatita, au avut acces la hrana cu continut caloric ridicat. Hrana de calitate superioara a permis dezvoltarea creierului lui Homo Habilis, astfel incat a aparut Homo Erectus.

Modificarea hranei a condus la schimbarea "programului zilnic" al comunitatilor de vanatori-culegatori, a schimbat relatiile din comunitate si din familie. Aceste schimbari nu numai au condus la aparitia noastra, dar au influenta asupra modului in care traim azi: relatiile dintre femei si barbati, locul fiecaruia in societate, alimentatia omului modern, toate isi au radacinile in schimbarile care au avut loc in preistorie. Ar fi o prostie sa credem ca 6.000 de ani de civilizatie moderna au sters influentele a milioane de ani de evolutie.

Niciun comentariu: