sâmbătă, 23 aprilie 2011

7 tendinte mondiale in vanzarea produselor IT

Termenul PDA (Personal Digital Assistant) a fost inventat in 1992 de catre John Sculley, pe atunci CEO al Apple, pentru a desemna produsul Apple Newton, care rula sistemul de operare Newton OS (in imagine, in comparatie cu Apple i-Phone).

Principala utilizare a PDA-urilor la inceput era "contact managementul", pentru ca telefoanele din acel timp nu dispuneau de o memorie suficienta si nici nu permiteau pastrarea adreselor complexe. A doua functie importanta era calendarul conectat la Outlook, cu task-uri sincronizate.
PDA-urile au evoluat in smart-phonurile de azi, asa incat PDA-urile in forma anterioara au disparut practic de pe piata acum vreo 2 ani. Ciclul de viata al PDA-ului a fost de vreo 15-16 ani.

Prin 2007 Asus inventa netbook-ul cu modelele Eee PC. Vanzarile au explodat la nivel mondial, iar anul acesta se asteapta sa ajunga la 60 de milioane de unitati. Cu toate acestea, semnele incetinirii cresterii au aparut inca de anul trecut, din trimestrul doi, cand fabricanti mari ca Asus au inregistrat scaderi ale volumelor.

Motivul intrarii acestui produs la maturitate este Apple iPad si imitatorii sai. Tablet PC-ul este, "o cursa de soareci mai buna" si a inceput deja sa manance din cota de piata a netbook-urilor. Tabletele de stil nou (care imita iPad) sunt produsul care creste accelerat acum. Dar cat va dura etapa de crestere?

Probabil ca netbook-urile se vor stinge sub asaltul tabletelor si al notebook-urilor care vor deveni si ele tot mai "slim" si mai economice. Daca se va intampla asta, probabil ca vom deconta un ciclu de viata pentru netbook-uri mai mic de 10 ani, probabil undeva in jur de 7 ani.

E o lume noua si ciudata, iar trendurile sunt:

  1. Inovatia este cheia prosperitatii.
  2. Produsele trebuie sa se adreseza pietei globale, nu doar celei nationale.
  3. Inovatia in IT nu se mai intampla doar in SUA (vezi Eee PC-ul inventat de Asus).
  4. Inovatia nu este neaparat tehnica, ci mai ales tine de mixul de marketing: produs, piata, pret, distributie. Notebook PC-ul fusese inventat prin 1997 de Apple, iar Psion si Sharp au fabricat mult timp modele precursoare Eee PC-urilor, dar mixul de marketing era defectuos si nu au atins distributia globala, masiva. Microsoft a investit mult in ultimii 10 ani, de la introducerea Windows XP in tablete, dar design-ul produsului nu era destul de radical si nu a prins.
  5. Ciclul de viata al produselor este tot mai scurt.
  6. Imitatorii sunt tot mai rapizi in a clona inovatia. Vezi rapiditatea cu care Acer, Dell, Lenovo, Toshiba si HP au realizat propriile netbook-uri sau rapiditatea cu care Samsung a lansat o tableta care emuleaza iPad-ul lui Apple, sau rapiditatea cu care platforma Android de la Google a raspuns succesului Apple iPhone.
  7. Gigantii monopolisti sunt atacati inainte de a putea raspunde. Prognozele arata ca vanzarile de procesoare tip ARM vor depasi la sfarsitul acestui an vanzarile de procesoare x86. ARM sunt procesoare non-Intel folosite in smart phone-uri si tablet PC-uri. Revolutia Apple iPhone a aruncat Nokia in criza si a facut din Microsoft un jucator insignifiant in piata sistemelor de operare pentru telefoane. Sistemul de operare Android a accentuat aceasta tendinta.

Niciun comentariu: