miercuri, 26 ianuarie 2011

YouTube - God on Trial: The Verdict

YouTube - God on Trial: The Verdict
Recent, foarte recent, am vazut filmul God on Trial, unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut, cu certitudine un film pe care nu-l voi uita niciodata.

Locul in care l-am vazut are o mare insemnatate: Sarajevo, un oras in care inca se mai vad urmele gloantelor din razboiul civil care a marcat disparitia Iugoslaviei; un oras cu moschei si biserici, locuit de oameni care nu-si doresc sa traiasca impreuna, in acelasi stat, dar oameni care au aceeasi origine etnica si genetica. Nu departe de locul in care am vazut filmul, oamenii au murit pe strazi in numele nationalismului si credintei. La cativa kilometri s-au petrecut acte de genocid acum 15 ani.

Actiunea filmului "God on Trial" este simpla: un grup de evrei inchisi la Auschwitz asteapta ca jumatate dintre ei sa fie ucisi. In asteptarea comisiei care va stabili cine traieste si cine moare, detinutii se hotarasc sa-l judece pe Dumnezeu sub acuzatia ca a incalcat cotractul facut cu Moise si evreii. Argumentele celor doua parti se succeda si se pare ca ne indreptam spre achitare. Un om care nu vorbise deloc in timpul procesului, se ridica si tine o ultima pledoarie prin care vrea sa demonstreze ca Dumnezeu nu este si nu a fost niciodata bun sau just, ci doar a fost de partea evreilor. Acum, Dumnezeu a rupt contractul cu evreii si pare sa fi facut o intelegere cu paznicii lor nazisti, pe ale caror curele scrie "Gott mit Uns!".

Tribunalul il gaseste pe Dumnezeu vinovat cu putin timp inainte ca majoritatea celor implicati in proces sa fie selectati pentru camera de gazare. Cu totii, aparatori si acuzatori ai lui Dumnezeu, mor in camera de gazare rostind aceeasi rugaciune catre Dumnezeul pe care l-au condamnat.

Filmul pune insa intrebari pe care prea putini oameni au curaj sa si le puna: este Dumnezeu bun? Este el just?

Urmariti pledoaria final doar daca aveti curaj sa va puneti intrebarile.

2 comentarii:

alexa spunea...

nu stiu cum sa gasesc acea rugaciune

Marian Hanganu spunea...

Alexa, trebuie sa vezi tot filmul. Scena cu rugaciunea e la finalul filmului, cand o parte dintre ei sunt dusi la camera de gazare.