marți, 28 decembrie 2010

Preturile nu se formeaza pe baza costurilor, ci a cererii si ofertei

Ma uit amuzat la emisiunea ”Editie Speciala”, in care toti invitatii, cu exceptia lui Ionel Blanculescu, denota convingeri naive in legatura cu economia. Aceste convingeri sunt gresite, desi sunt larg raspandite.

Una dintre erori o reprezinta convingerea ca preturile trebuie sa reflecte costurile prestatorului / vanzatorului. Oricine a cumparat apa de pe plaja, intr-o zi torida si in lipsa altor alternative, ar trebui sa inteleaga de ce a platit mai mult pentru sticla de apa oferita de singurul vanzator ambulant de pe plaja si de ce ar fi platit chiar mai mult, daca i s-ar fi cerut.

Preturile sunt rezultatul cererii si ofertei, nu al unui calcul contabil legat de costuri. Este treaba comerciantului sa se incadreze in pret cu costurile si marja de profit. Daca nu reuseste, atunci el va trebui sa iasa din afaceri, alterand prin disparitia sa echilibrul dintre cerere si oferta (se reduce oferta).

O a doua greseala tipica pentru cei care nu inteleg aceasta stiinta, este abordarea problemelor economice de pe pozitii etice. Economia nu este mai etica decat fizica. Legile economice se ocupa de ceea ce este, nu de ceea ce ar trebui sa fie. Economia consfinteste o utilizare a resurselor economice si o repartizare a beneficiilor economice, dar nu se preocupa de ceea ce unii considera ca fiind just in ce priveste repartizarea acestor beneficii.

Este ca si cand un fizician ar decide ca nu este corect ca batranii sa cada cu aceeasi acceleratie gravitationala ca tinerii, deoarece nu este corect ca ei sa fie tratati la varsta lor ca cei aflati in deplinatatea fortelor fizice etc.
Legii gravitatiei i-ar pasa de problemele morale ale fizicianului tot atat cat ii pasa ”mainii invizibile” de invitatii Realitatii TV!

Niciun comentariu: