marți, 14 aprilie 2009

N-am nevoie de sex - imi ajunge Guvernul!

Tricoul din imagine este elocvent. Cred ca ar trebui sa-l purtam cu totii, barbati si femei, pe sub hainele de zi (sau chiar in loc de ...).
Zilele acestea s-a aprobat ordonanta referitoare la impozitul forfetar. Mie mi se pare atat de tampita incat m-am hotarat sa nu mai votez la europarlamentare. Ar fi o idee sa merg si sa votez PNL, dar nici astia nu prea merita, asa ca ma mai gandesc la pedeapsa cuvenita partidelor care formeaza guvernul.

De ce este tampita ordonanta:
  1. Pentru ca reflecta capacitatea intelectuala a celor care au produs-o (ha! ha! ha! asta chiar vroiam sa o spun!)
  2. O economie este performanta daca este animata de o competitie acerba intre participanti. Pentru a avea o competitie acerba, ai nevoie de un numar cat mai mare de jucatori. O lege care va subtia numarul jucatorilor este de natura sa slabeasca economia.
  3. Intrarea intr-o piata concurentiala si iesirea trebuie sa fie cat mai facile posibil, cu minimum de bariere economice si de orice alta natura. O noua taxa este o noua bariera.
  4. Contrar ”intelepciunii populare” (singura la care poate face apel un guvern ca acesta), majoritatea companiilor nu sunt infiintate de investitori sau de catre firme, ci de catre angajati. Angajatii se angreneaza oricum intr-o intreprindere deosebit de riscanta cand ”o iau pe cont propriu”, iar o taxa care nu tine cont daca vor castiga sau pierde bani, nu face decat sa mareasca riscul, cu consecinta ca mai putini oameni vor fi tentati sa-si ia destinul in propriile maini.
  5. Toate guvernele responsabile micsoreaza taxele pentru ca firmele sa aiba mai multi bani cu care sa reziste crizei si cu care sa cumpere, stimuland astfel oferta. Al nostru nu este responsabil, pentru ca intr-o criza de lichiditate fara precedent se deda la praduirea lichiditatilor companiilor.
  6. Calculul guvernului este hilar: ei cred ca toate firmele inregistrate vor plati birul cel nou, fara sa ia in calcul radierile masive care vor incepe acum si numarul celor care vor fi in incapacitate de plata.
  7. Ordonanta descurajeaza firmele suspendate. Unele firme suspendate revin la viata. E o prostie sa le omori pe toate fara sa le dai sansa de a reveni. Veti spune ca este usor sa radiezi o firma de care nu ai nevoie si sa faci apoi una noua, dar asta inseamna ca nu ati inscris si nu ati radiat niciodata o firma - nu este deloc usor si nici ieftin.
  8. Este jignitor sa ti se impuna taxe noi printr-o legislatie de combatere a evaziunii fiscale. Asta inseamna ca guvernul ne considera pe toti evazionisti. Si noi credem despre ei ca sunt
Acum, va rog sa nu postati un comentariu in care sa spuneti ca m-am suparat, pentru ca nu are rost: recunosc de bunavoie ca acest guvern imbecil m-a suparat rau. Nu de alta, dar am lucrat la guvern pe vremea lui Ciorbea, cel mai incompetent prim ministru pe care l-a avut Romania in ultimii 20 de ani. Mi se pare ca recunosc prostiile care se faceau in vremea aceea si ma infior la gandul ca Boc l-ar putea intrece in prostie pe Ciorbea. Nu de alta, dar Ciorbea a patronat scaderea PIB-ului cu vreo 20% si eu unul nu vreau sa mai vad asa ceva.

4 comentarii:

Cristian Banu spunea...

Aş face 2 amendamente:
1) Există un prag dincolo de care prea multă concurenţă strică, ducând la slăbirea companiilor nevoite să practice marje prea mici pentru a se dezvolta. Acesta este şi motivul pentru care există tendinţa naturală pentru consolidări.
2) 20% scădere nu vom avea, dar va fi destul de aproape de 10%.

Marian Hanganu spunea...

Draga Cristian,
In economie nu exista o singura industrie in care sa concurezi. Cand concurenta devine prea acerba intr-o industrie, atunci marjele profitului scad, asa cum ai aratat si tu. In aceasta situatie concurentii mai slabi incep sa iasa din piata. La fel, investitorii se muta catre industrii mai atractive. Este legea egalizarii ratei profitului in actiune si este unul dintre principalele mecanisme de alocare optima a resurselor in capitalism. Prea multa competitie nu este daunatoare, pentru ca muta resursele in alte domenii, unde rata profitului este mai atragatoare.
In ce priveste scaderea PIB sub Ciorbea am exagerat. In fapt Eurostat da -6,7% in 1997 si -4,8% in 1998. Depinde cum este calculat. Mie imi este vie in memorie sedinta in care presedintele Comisiei Nationale de Statistica anunta o prognoza de -8,7% (probabil calculata in lei) iar ministrii treceau de la negarea realitatii la acuzatii de incompetenta sau chiar tradare la adresa bietului mesager.
Masurile luate de guvernul Boc mi se par mie desprinse din cabinetul Ciorbea si asta ma inspaimanta.

George Popescu spunea...

Sunt de acord, e tampenie pe fata.
Ceea ce este ingrijorator este faptul ca asemenea masuri (ca au mai fost si altele - vezi pensionarea fortata) trec prin sedinte de Guvern, unde se presupune ca sunt prezente cel putin 20 de minti luminate. Nu mai vorbesc de cohortele de consilieri care ar trebui sa produca studii de oportunitate si altele asemenea.
Factorul cel mai distructiv al unor asemenea masuri, chiar daca vor fi pana la urma blocate pe cale legislativa(speram), este acela ca sporeste sentimentul de haos si insecuritate economica generate chiar de Guvern, care si asa este la cote mari in Romania.

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
majoritatea cetatenilor ar fi socati sa afle cum se fac multe legi si hotarari de guvern. Superficialitatea este o acuzatie blanda. Cand m-am angajat la guvern (1997) am vazut un coleg care redacta de unul singur o hotarare de guvern la ora 1 noaptea, pe un colt de masa. A doua zi a fost adoptata. Nu s-a schimbat nimic de atunci. Uita-te cate HG-uri si Ordonante ies incomplete si trebuie imediat corectate.