miercuri, 18 martie 2009

Acum, mai mult ca niciodata

Azi am aflat vestea disolutiei unuia dintre principalii parteneri de implementare a Microsoft Dynamics. Era o companie mica, dar foarte dinamica. Microsoft ii datoreaza initiative strategice unice. Aceasta companie a contribuit mult la momentum-ul obtinut de Microsoft Dynamics Nav si CRM in Romania.

Este o victima a crizei. Din pacate, compania avea slabiciuni care nu se vedeau in perioada de crestere economica, dar care au devenit evidente odata cu instalarea crizei economice. Imi pare rau pentru ei, caci sfarsitul nu era obligatoriu.

Principala slabiciune a companiei a fost departamentul de vanzari. Fara un marketing eficient si fara un management de vanzari profesionist (imi pare rau sa o spun, dar e evident), compania nu a facut fata socului pierderii contractelor de dezvoltare software, care erau "vaca de muls" a companiei. Situatia delicata nu i-a indemnat pe conducatori si subordonati, pe vanzatori si pe tehnici sa-si dea mana si sa faca un efort exceptional pentru vanzari, ci au jucat "the blame game" pana locurile lor de munca au pierit.

Precum personajele cartii lui Spencer Johnson, "Cine mi-a mutat cascavalul", ei au ramas pe meterezele fumegande ale afacerii lor certandu-se, in loc sa inteleaga de ce nu mai vin clientii si sa caute variante de supravietuire.

Companiile au nevoie acum mai mult ca oricand sa incurajeze lucrul in echipa. Frictiunile dintre departamente trebuie sa dispara, sau nu vor mai fi departamente. Toti angajatii trebuie sa contribuie la aducerea de clienti noi sau la pastrarea clientilor vechi, sau pot pleca acasa.

Opriti-va un moment si ganditi-va la firma voastra, la departamentul vostru si la voi insiva: infruntati criza impreuna, sau gauriti fundul comun al barcii pe timp de furtuna?

Niciun comentariu: