miercuri, 30 aprilie 2008

Legea lui Metcalf


Robert Metcalf este creditat cu inventarea primei placi Ethernet care a permis legarea computerelor intr-o retea.


Metcalf a observat ca valoarea unei retele creste geometric, pe masura ce numarul elementelor din retea creste aritmetic. De exemplu, valoarea primului fax era zero, pentru ca nu exista un alt fax de la care acesta sa primeasca mesaje, sau spre care sa transmita mesaje. Cand a aparut al doilea fax, valoarea retelei a crescut. Cu fiecare fax adaugat, valoarea retelei a crescut cu n(n-1)/2 conexiuni.

Practic, graficul atasat arata evolutia adoptiei intr-un scenariu descris de legea lui Metcalf. Rata adoptiei este mica pana cand reteaua atinge o masa critica, dupa care explodeaza.
Lega lui Metcalf a fost aplicata cu succes pentru a explica succesul retelelor sociale. Ce importanta are aceasta lege, scrisa de un inginer, pentru vanzatori?
Fiecare dintre noi are o retea sociala de contacte. Cand aceasta retea sociala de contacte relevante creste, puterea retelei noastre sociale creste. Creste si capacitatea noastra de relationare ca vanzatori, creste probabilitatea de a avea succes.
Ganditi-va putin la LinkedIn si posibilitatea de a-l folosi pentru a intra in legatura cu potentiali clienti! Ganditi-va la potentalii clienti care va asteapta in mintea membrilor retelei voastre sociale si la modul in care ii puteti scoate de acolo! Ganditi-va ca fiecare nou membru al retelei Dvs sociale creste valoarea retelei geometric!

2 comentarii:

Anonim spunea...

intr-adevar, foarte buna comparatia.
mai este un aspect, care ar trebui mentionat, si pe care-l cunosc fiind inginer la baza. O retea are o crestere exponentiala, pe masura ce apar noi noduri in retea, dar daca nu este bine gestionata(prioritizata), apare congestia. Acum LinkedIn e pe val, dar eu cred ca, va ajunge in saturatie la un moment dat, si ca urmare ignorat, daca nu este organizat.

Marian Hanganu spunea...

Ai dreptate, inginerule! Un exemplu este e-mailul. Cand m-am conectat prima data la Internet nu aveam rabdare sa ajung acasa si sa vad daca mi-a scris cineva. Daca imi scria cineva, atunci raspundeam cu mesaje lungi pe care le ticluiam cu atentie. Azi primesc intr-o zi mai multe mesaje decat primeam in 1996 in doua luni. La majoritatea nu raspund nimic, ba chiar le sterg. Cand totusi raspund, o fac in mod laconic. Este o dovada a supraincarcarii retelei.