vineri, 5 august 2011

Performanta inseamna suferinta

Sa faci lucrurile care trebuie facute, chiar si in zilele in care n-ai chef


Adevarata performanta cere suferinta. Asa cum arata sociologul Anders Ericsson, pentru a atinge excelenta este nevoie de aproximativ 10 ani de practica asiduua in orice ocupatie, sport sau arta.

Studiile realizate de el, Daniel Chambliss sau Carol Dweck pe muzicieni, sportivi sau pe aspirantii la Academia West Point, arata ca performanta se atinge prin practica indelungata, prin munca asidua exact in acele zone care sunt mai plicticoase, mai dureroase, mai neplacute, dar care conduc la o performanta superioara. Daca esti fotbalist, oricat de mult iti place jocul, valoarea se atinge dedicand mult timp alergarilor, antrenamentelor de forta si agilitate, repetarilor numeroase ale suturilor, schemelor tactice etc.

Performanta se atinge daca continui sa te antrenezi insistand asupra a ceea ce este important, nu placut, chiar si in zilele in care ai chef sa iei o pauza, sau sa o lasi mai usor.

Vanzarile nu fac exceptie. Sunt zile in care te trezesti lipsit de energie, descurajat, sau dimpotriva optimist, cu credinta ca o poti lasa mai usor, pentru ca va fi bine. Ei bine, daca cedezi si nu faci prospectare, pentru ca nu-ti place, sau te-ai saturat sa fii refuzat de straini neprietenosi, rezultatul se va vedea curand, cand pipelineul va fi gol. Buzunarele se vor goli si ele.

Devii un vanzator bun numai daca iti impui o disciplina draconica si o urmezi neabatut: faci prospectare cand este programat si nu cand ai chef; iti faci numarul de intalniri de vanzare indiferent de vremea de afara sau chef; faci follow-up chiar daca esti obosit; iti analizezi performanta si cauti cai de imbunatatire periodic etc.

Cu totii am cautat o scurtatura. Nu exista!

2 comentarii:

Vlad Florea spunea...

Foarte corect! Scurtaturile nu exista...
Am o intrebare, se poate sa imi recomandati o carte de cu sfaturi de time management? Ma confrunt cu aceasta priblema a senzatiei de lipsa de timp si de organizare de aproape 6 luni si incepe sa devina din ce in ce mai acuta.
Multumesc

Marian Hanganu spunea...

Draga Vlad,
in primul rand, trebuie sa analizezi ceea ce faci si sa vezi daca nu cumva urmaresti prea multe oportunitati/proiecte simultan. Neadecvarea scopurilor cu resursele imbraca adesea aparenta unui management prost al timpului, dar daca iti corectezi managementul timpului fara sa fii mai selectiv cu oportunitatile pe care le urmaresti, nu reusesti imbunatatirea pe care o vizezi.
Pentru managementul timpului iti recomand Stephen Covey "Cele 7 obiceiuri ale oamenilor de mare succes" http://www.amazon.com/Habits-Highly-Effective-People/dp/0743269519/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1312657459&sr=1-1
O alta carte buna este "Getting things done" de David Allen
http://www.amazon.com/Getting-Things-Done-Stress-Free-Productivity/dp/0142000280/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1312657562&sr=1-1
Alege una singura si pune in practica tehnicile din carte! Treci la a doua numai dupa ce ai cel putin 6 luni de cand ai terminat prima carte si de cand utilizezi neintrerupt ceea ce ai citit.
Succes!