vineri, 12 august 2011

De ce companiile de ERP nu au recuperat terenul pierdut?

Zilele trecute m-a sunat o companie de recrutare pentru a oferi referinte despre un fost coleg. Este adevarat, piata IT s-a mai dezmortit, sunt companii care angajeaza si se extind.

Companiile de ERP nu sunt printre fericitii care intrevad luminita de la capatul tunelului. Dupa ce piata de ERP s-a redus cu 50%, iar in termenii vanzarilor de sisteme noi chiar mai mult, era de asteptat ca revenirea sa se intample anul acesta.

Principalul driver al vanzarilor de ERP este cresterea si dezvoltarea companiilor client. Pe scurt, companiile cumpara ERP, sau isi schimba ERP-ul atunci cand nivelul de complexitate al proceselor de business (ce pretios suna!), sau nevoile tehnice depasesc posibilitatile sistemului pe care il folosesc.

Criza a facut ca numeroase companii sa se inchida, sa inchida business unit-uri, sa-si reduca numarul de personal, adica sa-si reduca nivelul de complexitate. In felul acesta, nu numai ca a scazut drastic numarul companiilor care ating un nivel de complexitate critic si au nevoie de un sistem mai sofisticat, dar multe companii au scazut in complexitate si vor avea nevoie de timp pentru a reveni la nivelul de complexitate din 2008.

Pentru a vedea din nou crestere in piata ERP, avem nevoie de 2 ani de crestere economica sustinuta. Doi ani de 5% crestere in PIB sunt cu certitudine mult mai semnificativi decat 5 ani cu 0,2%.

Niciun comentariu: